Blog

Rezaví vám prsty na nohou? Co může být příčinou a jak problému předejít?

87views

Tety jsou jednou z ozdob zahrad. Slouží zejména jako živý plot, který chrání naše soukromí před zvědavými sousedy. Stává se, že části stromu začnou hnědnout. Proč k tomu dochází a co s tím?

Tety jsou dekorativním a praktickým řešením pro exteriér. Může se však stát, že některé části začnou hnědnout. Nejedná se pouze o estetický problém. Může být způsoben vnějšími faktory, protože významný vliv má kvalita vzduchu a půdy. Rostoucí znečištění ovzduší způsobuje, že tisy ztrácejí svůj krásný vzhled. Často může problém pramenit také z nedostatečné péče.

Rezavění obilek v důsledku nedostatku hořčíku

Zbarvení může být způsobeno nedostatkem živin, zejména hořčíku. Proto okamžitě reagujte a pořiďte si v zahradnictví hořečnaté hnojivo – hořkou sůl. Můžete ho použít nejen na tisy, ale i na jiné . Hořkou sůl můžete použít jako postřik. Rozpusťte 200 g soli v 10 l vody. Pokud dojde ke zlepšení, můžete při další dávce zvýšit poměr na 500 g soli na 10 l.

Hnědnutí může být způsobeno přehnojením

Mnoho pěstitelů dělá chybu, když tetiny po výsadbě přihnojí. Jejich kořenový systém však ještě není vyvinutý, takže se s takovou zátěží živinami jen těžko vyrovná. Je lepší počkat do další sezóny. V rámci správné péče byste měli tisy hnojit jednou ročně brzy na jaře. V případě písčité půdy by se to mělo opakovat 2 až 3krát. Nedostatek základních živin může způsobit, že tis zhnědne nebo zežloutne. To je signál, že je třeba hnojení zopakovat.

Pozor na škůdce a houbové choroby

Houbové choroby mohou být příčinou hnědnutí a odumírání tújí. Nejčastěji se jedná o kořenovou hnilobu, fuzariózu nebo fytoftorózu. Duby postižené těmito houbami mají šanci na přežití, ale vyžadují okamžitý zásah. Měly by být použity přípravky obsahující fungicidy. Někdy je však nutné napadené části stromu odstranit a spálit.

Tety jsou bohužel také cílem různých škůdců, například larev molice tisové. Zárodky těchto drobných molů se dostanou do větviček, které následně usychají a hnědnou. Jak tomu můžete zabránit? Jediným řešením je použití vhodného postřiku určeného na savý a žravý hmyz.

Příčinou může být nedostatek vody

Rez neboli hnědnutí tisů může být způsobeno nedostatkem vody. Jednoduchým pravidlem je zalévat, zalévat a zalévat. Ale nepřehánějte to s vodou. Dejte si na to pozor. Pokud máte těžší půdu, musíte být s vodou opatrní. Dřeviny v písčité půdě však potřebují častější a vydatnější zálivku.

Leave a Response