Blog

Důvodů kroucení a zkroucení listů rajčat je několik. Co se děje s rostlinami a jak je chránit?

80views

Máte rádi rajčata všech barev, tvarů a vůní? Jste pěstitelé tělem i duší, ale co vás určitě rozesmutní, je pohled na rajčata se zkroucenými nebo zkadeřenými listy?

Nezáleží na tom, zda rajčata pěstujete ze semínek, nebo kupujete již vzrostlé sazenice. Vždy je důležité vybírat semena nebo sazenice, které jsou odolné vůči plísni. Například Consuelo F1, Typo F1 nebo oblíbené Tornado F1 a další. Neměli bychom také zapomínat na použití správných sponů pro výsadbu, které zajistí lepší cirkulaci vzduchu kolem rostlin. Vodu neaplikujte na list, ale pouze na půdu. Rajčata také nepřelévejte a pravidelně je zalévejte. Co se týče odolnosti a imunity, tu lze zvýšit hnojením. Co se však stane s rajčaty, když jim vše poskytnete, a přesto se u nich objeví kadeřavost listů?

Kadeřavost listů rajčat způsobují škůdci

Nejčastějšími škůdci, kteří způsobují kadeřavost listů, jsou mšice a bejlomorka. Listy se obvykle začnou kroutit nebo stáčet směrem vzhůru. Pokud se podíváte na stonky rostlin i na výše zmíněné listy, uvidíte drobný hmyz. Určitě se ho co nejdříve zbavte a pořiďte si insekticid. Nebo si nějaký namíchejte doma. Velmi oblíbený je také tabák nebo kopřiva. Pokud nemáte na rostlinách škůdce, můžete je preventivně hubit postřikem z fermentovaných kopřiv.

Kroucení listů v horní části

Pokud jste si všimli kroucení listů v horní části rostliny, zamyslete se nad způsobem zalévání. V současné době je venku velmi teplo, takže je možné, že rostlina trpí nedostatkem vláhy. A právě tím zabraňuje většímu odpařování vody. Po zalití se listy narovnají. Kroucení může být způsobeno také teplem a suchým vzduchem. Je dobré je přesadit, a to v nejteplejší části dne. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku, je pro rostliny velmi důležitá.

Kroucení listů u rajčat

Kadeřavost listů způsobuje tzv. bakteriální rakovina. Tento nežádoucí jev se objevuje bezprostředně po výsadbě rostlin nebo při nasazování plodů. Hlavním příznakem této choroby je tedy svinování listů, které po krátké době odumírají. Pokud odřízneme kousek stonku a rozřízneme ho, najdeme uprostřed hnědé pruhy.

Nadměrné tření bočních listů

Pokud se listy kutálejí a tento jev se vyskytuje ve spodní části starších listů, uvažujte o jejich vytrhání. Nadměrné tření listů rostlině škodí. Rostlina není schopna správně přijímat živiny a tímto způsobem vám to dává najevo. A to je v tyčovém rajčeti. Větvičky odřezávejte pouze v případě, že jsou silně zahuštěné. Nebo odřízněte listy, které leží na půdě.

Leave a Response