Blog

Dvě chyby, kterých se dopouštíme při používání pracího prostředku

71views

 

Nesprávné používání pracích prostředků je z pomocníků v domácnosti mění v nepřátele tkanin, kteří jsou schopni zničit i ty nejkvalitnější.

S rostoucím množstvím značek a složení pracích prostředků je výběr toho nejvhodnějšího ne snadnější, ale složitější.

Prací prášek, jak jsme ho znali v nedávné minulosti, práškový a všude rozsypaný, zanechávající na oblečení prozrazené skvrny, zejména pokud je tmavé, byl téměř nahrazen tekutým pracím práškem. Hospodyňky si myslí, že mokrý prací prášek umí používat a že otázka jeho použití je bezpředmětná, protože na něm není nic složitého a zvláštního, ale praxe ukazuje, že se mýlí.

Při používání tekutých pracích prostředků se dělá mnoho základních chyb, které nejen snižují jejich účinnost, ale také vytvářejí riziko poškození tkanin a dokonce i pračky.

Dvě základní chyby při používání tekutých pracích prostředků nebo při způsobu používání tekutých pracích prášků.

1. Přílišná důvěra hospodyněk

Vzhledem k tomu, že používání pracího prášku je základní činností, většina hospodyněk nečte návod k použití napsaný na obalu. Přesné dávkování prášku doporučené výrobcem a uvedené na etiketě přípravku se běžně nepoužívá. Sype se „od oka“, aniž by se bral v úvahu typ tkanin, doporučení na etiketě, hmotnost oblečení.

To nejčastěji vede k předávkování pracího prostředku, příliš velkému množství pěny v pračce, obtížnému máchání, přetrvávání pracího prostředku na tkaninách, snížené účinnosti prášku na mokré prádlo a celkově špatným výsledkům. Dávkování popsané na obalu není náhodné. Pokud se jimi budete řídit, využijete svou pračku na maximum. Pokud je nedodržíte, riskujete své oblečení i pračku.

2. Nesprávné používání pracích prostředků při ručním praní

Hospodyňkám se může zdát otázka používání tekutých pracích prostředků při praní iracionální, ale je relevantní a má smysl, protože při používání tekutých pracích prostředků při ručním praní se dělá mnoho chyb. Jsou tkaniny, které do pračky nepouštíme a pereme postaru – v umyvadle.

Ruční praní zvyšuje pravděpodobnost chyby. Kromě nalití mnohem většího množství pracího prostředku, který poškozuje tkaniny a špatně se vymáchává, se hospodyňky dopouštějí další zásadní chyby – nalévají prací prostředek do vody, ve které již bylo prádlo umístěno.

To by si neměly dovolit, protože mnoho tekutých pracích prostředků je barevných, pokud je nalijete na bílou halenku ve dřezu, může to způsobit trvalé skvrny a prací prostředek se ve vodě stejně nerozpustí rovnoměrně.

Přestože se jedná o tekutý prostředek, nikoliv o prášek, je třeba prací prostředek nejprve nalít do vody, promíchat a poté přidat na oděv. Zde je dodržení přesného dávkování ještě důležitější a častěji se zaměňuje.

Zvyk – třetí nečekaný důvod, proč děláme chyby

Existuje třetí chyba, které se hospodyňky s větší praxí a zkušenostmi hromadně dopouštějí – celý život jsou zvyklé používat práškové prací prostředky, a když je nahradí tekutými, nezvolí program, který funguje při nižších stupních; teplota musí být vyšší než 40 stupňů, aby se prášek rozpustil.

Tekuté prací prostředky nevyžadují k rozpuštění pracího prostředku vysokou teplotu a je více než vhodné snížit stupně.

Jednak proto, že šetří elektrickou energii a chrání přírodu.

Za druhé proto, že nemusíte oblečení vyvařovat, čímž byste zničili barvy a tkaniny, protože se bude prát s tekutým pracím prostředkem a při 30 stupních.

Zdroj: .ifarsala.gr

Leave a Response