Blog

Stačí jeden pohled na meloun a víte, že kupujete ten nejsladší a nejčerstvější.

91views

Meloun je jedním z nejlepších druhů ovoce pro horké počasí, protože je úžasně osvěžující. Ne vždy je však možné najít dokonalý meloun, zejména pokud kupujete ovoce vcelku. Někdy je vysušený, nechutný a dužina po rozříznutí vypadá jako houba. Existují způsoby, jak se takovým neštěstím při nakupování vyhnout.

Proč melouny v horkých dnech tak dobře chutnají? Skládají se hlavně z vody, takže rychle zaženou žízeň a ochladí tělo. Kousek studeného melounu, když se z nebe valí horko, je vždycky dobrý nápad. Naše očekávání však může splnit jen dokonalý meloun. Zatímco u melounu rozkrojeného na poloviny nebo čtvrtiny je snadné posoudit, který vypadá chutně, u melounu rozkrojeného vcelku se situace komplikuje.

Kupujte celé melouny

Proč se vyplatí koupit celý meloun? Především proto, že ho pak můžete skladovat mnohem déle. Pokud se rozhodnete pro menší kus, měli byste ho co nejdříve sníst, protože rychle ztrácí svou pevnost a chuť. Rovněž se nedoporučuje balit jej do fólie. Celý meloun si udrží dobrou kondici mnohem déle, a to i několik týdnů. Proto je bezpečné ho koupit do zásoby nebo během týdne na víkend. Naproti tomu meloun nakrájený na plátky by se měl sníst téměř okamžitě.

Jaký meloun vybrat?

První, na co se při nákupu melounu v obchodě díváme, je jeho velikost. Ta má značný význam. Malé melouny jsou často ještě málo sladké, zatímco velké jsou často přezrálé. Proto je dobré vybírat středně velké plody a poté zkontrolovat, zda jsou těžké. Hmotnost naznačuje, že mají hodně dužiny a budou šťavnaté. Dobrý meloun by měl mít také jemnou, příjemnou vůni, zejména ve spodní části. Pokud ucítíte intenzivní, přeslazenou nebo zkvašenou vůni, znamená to, že se kazí.

Snadný způsob, jak získat sladký meloun

Podívejte se také na skvrnu na spodní straně plodu. Měla by být žlutá; pokud je bílá, meloun rozhodně není zralý. Skvrna je místo, kde se meloun během zrání přilepil k zemi. Čím je skvrna žlutější nebo oranžovější, tím je meloun zralejší. Nejlepší melouny mají sytě zelenou barvu a jemnou pružnost, nejsou příliš měkké ani tvrdé. Charakteristické žlutohnědé škrábance na něm jsou známkou toho, že je plod šťavnatý.

Nakonec meloun naklepejte nebo protřepejte. Pokud se ozve hluboký zvuk, jakoby dunění, můžete ho koupit. Pokud je tichý, je plod nezralý. Dalším detailem, který prozradí, že meloun není chutný, je stopka. Pokud je ještě zelená, ovoce nebude příliš sladké a šťavnaté. Je lepší hledat exempláře s hnědou skvrnou v místě, kde stopka roste.

Leave a Response