Blog

Proč listy cukety žloutnou a zasychají: Přírodní řešení na ochranu úrody

157views

Cuketa je jednou z chutných druhů zeleniny, kterou si můžeme vychutnat v mnoha receptech. Co se však stane s cuketou, když její listy zežloutnou a uschnou? Jak zasáhnout, abychom o úrodu nepřišli?

Naše cukety nyní krásně kvetou a některé z nich již plodí. Možná jste již nějaké plody sklidili. Co vás ale netěší, jsou žloutnoucí nebo zasychající listy na rostlinách. Proč k těmto problémům dochází? A jak můžeme úrodu zachránit, abychom mohli sklízet chutné a šťavnaté plody, které můžeme například zavařit nebo upéct do lahodného dezertu? A co s takovými tykvovitými rostlinami?

Houbové choroby

Měli bychom se mít na pozoru, pokud jsou naše cukety pokryty bílými moučnatými skvrnami. V tomto případě se nejčastěji jedná o padlí. Rádi leží ladem v suchém a horkém prostředí. Bohužel plíseň nezůstává jen na jednom listu, ale šíří se i na spodní stranu a listy postupně vadnou. Dokonalou prevencí je pravidelné zalévání. Napadené listy ihned odstraňte a poté použijte postřik. Můžete zvolit chemický, ale dobře fungují i .

Nepravidelné zalévání cuket

Nepravidelné zalévání cuket, ale také například okurek, vede ke žloutnutí listů. Ty pak hnědnou a zasychají, protože se rostliny snaží vyrovnat se stresovou situací. Doporučuje se, zejména v těchto parných dnech, cukety pravidelně zalévat, a to i každý den. A to tím spíše, když plodí. Nezapomeňte plody vycpat, aby nehnily. Odstraňte suché listy a spalte je. Jsou slabé a stávají se snadným terčem škůdců.

Antraknóza na cuketách

Antraknóza je další poměrně častou chorobou cuket. Projevuje se hnědými a zasychajícími skvrnami na listech. Na plodech dochází ke žloutnutí špiček a rostlina postupně přestává plodit. Vhodným řešením je ošetření rostlin přípravkem na bázi mědi. Napadené části odřízněte, ale určitě je nenechávejte na rostlině.

Virová mozaika na cuketách

Choulostivá choroba cuket, která se projevuje žlutými skvrnami na listech. Ale také kroucením a pomalejším růstem. Příčinou je hmyzí škůdce. Bohužel je známo, že na tuto chorobu neexistuje žádný lék a doporučuje se rostliny spálit. Myslete také na dezinfekci nože, který jste použili k odříznutí plodů z napadené rostliny. Protože buněčná šťáva, která na něm ulpěla, může nakazit další rostliny.

Cukety tedy chraňte, pravidelně je zalévejte, ale také hnojte. Jen tak zajistíte dobrou obranyschopnost a odolnost vůči chorobám a škůdcům. Můžete také aplikovat , což zabrání škůdcům, ale také plísním.

Leave a Response