Blog

Lze vařit vodu v mikrovlnné troubě? Odpověď vás docela překvapí

84views

V každodenním životě jsme zvyklí hledat jednodušší způsoby přípravy určitého pokrmu. Triviální ohřev jídla má samozřejmě velký význam, že? Ale je možné například uvařit vodu v mikrovlnné troubě. Ta už přece zaslouženě zaujímá čestné místo v každé kuchyni. Zjistěte s námi v následujících minutách odpověď na tuto otázku.

Vaření vody v mikrovlnné troubě

Horké sendviče, ohřívání večerního jídla nebo šálku čaje? Nic z toho není problém, když máte mikrovlnnou troubu. Co si budeme povídat, šikovné hospodyňky zvládnou v takové technice připravit i jednoduché pečivo. Zajímavé však je, že existují věci, které by se dělat neměly, pokud se problém týká výše zmíněného pomocníka v domácnosti.

Tak například vaření vody v mikrovlnné troubě se nedoporučuje. I když to zní, souhlasím, poněkud zvláštně. Vždyť toto elektrické zařízení doslova ohřívá látky obsahující vodu díky elektromagnetickému záření v řádu decimetrů. Díky tomu můžete rychle připravit svačinu, ohřát jídlo nebo rozmrazit již uvařené jídlo.

Bohužel v případě vody je situace poněkud odlišná. A problémem je, což je zajímavé, samotná tekutina. Pokud tedy budete chtít vodu vařit například v mikrovlnné troubě, připravte se na to, že se změní její chuť. Rozdíl nemusí být patrný, pokud nejste citlivý člověk. Je to proto, že ohřev je nerovnoměrný.

Změněná chuť a přehřátí

Přesněji řečeno, mikrovlny působí na molekuly vody v náhodném pořadí. V důsledku toho se jedna oblast zahřívá, zatímco druhá zůstává výrazně chladná. Změnu chuti ovlivňuje také nedostatek kyslíku. Při tradičním vaření se molekuly O2 uvolňují přirozeně. Voda se tak může zdát zatuchlá.

Vaření vody v mikrovlnné troubě není dobrý nápad ani z vážnějšího důvodu. A ne, dnes se nebudeme zabývat konspiračními teoriemi. Nebezpečí skutečně spočívá v přehřátí nádoby. Ta se může zhroutit v důsledku náhlé změny okolní teploty. To s sebou, jak si snadno domyslíte, nese riziko popálení nebo zranění.

Samozřejmě vás nenabádáme, abyste přestali vařit vodu v mikrovlnné troubě. Koneckonců Britové takový trik často používají k přípravě čaje. Tento nápoj je, jak jistě víte, mezi obyvateli britských ostrovů nesmírně oblíbený. Nejdůležitější je používat tepelně odolnou nádobu, která takové zkoušky bez problémů vydrží.

Leave a Response