Blog

Jak hnojit brambory na začátku června, abyste měli na podzim bohatou úrodu?

78views

Brambory mají dnes v našem životě poměrně významné místo. Zejména pokud jde o výživu. Bramborová kaše, vařené nebo dušené brambory, pečené v troubě nebo na grilu. A to je jen špička ledovce. Před konzumací této zeleniny si ji ale samozřejmě musíte ještě vypěstovat, že? Dnes vám prozradíme, čím hnojit brambory na začátku června, abyste si na podzim mohli pochutnat na úrodě.

Jak hnojit brambory

Stojí za zmínku, že výnos brambor ovlivňuje mnoho faktorů. Podle agronomů je tedy třeba dbát nejen na kvalitu samotného osiva, ale také na to, aby bylo vhodné pro podmínky vašeho regionu. Důležitou roli hrají také hnojiva. Právě díky nim lze dosáhnout významných výnosů.

Zajímavé je, že mnoho zahrádkářů i dnes volí jako hnojivo starý osvědčený hnůj. Není to překvapivé. Obsahuje velké množství dusíkatých látek. A jeho cena není vysoká. Bohužel brambory potřebují i další neméně důležité prvky: draslík, fosforečnany, hořčík a vápník. Pokud jde o půdu, měla by obsahovat bór, měď, mangan a zinek.

Nevyplatí se však spěchat s nákupem chemie. Pro začátek budete podle agronomů potřebovat lidový lék. Musíte tedy vzít velký sud a udělat v něm bylinný nálev (vhodný i na bázi slepičího trusu). Je třeba vzít kopřivu, jitrocel a řebříček. Nebude zbytečné přidat další plevele. Naplňte jimi sud do jedné třetiny a doplňte jej až po vrch vodou.

Nejen chemie, ale i lidové prostředky

Chcete-li mít jistotu, že vám výsledná směs pomůže, přikryjte ji víčkem a nechte týden odstát. Během této doby solanka zkvasí a vy budete mít několik desítek litrů hnojiva. Na konci června budete muset provést listové hnojení brambor. Jak není těžké uhodnout, tento postup se provádí před květem. A právě zde je potřeba chemie.

Vezměte tedy močovinu a rozpusťte 60 gramů v 10 litrech vody. Vzniklým roztokem pohnojte brambory. Je důležité si uvědomit, že je lepší to udělat večer, když skončí aktivní fáze slunce. A přímo mezi řádky můžete umístit granule superfosfátu nebo dusičnanu draselného.

Jak vidíte, na otázce, čím hnojit brambory, není nic složitého. Právě takové triky vám však pomohou získat nebývalou úrodu a nemusíte se obávat o dostupnost brambor v zimě. Mimochodem, už se vám podařilo tyto tipy využít, nebo snad máte vlastní muškáty? Určitě se s námi o ně podělte v komentářích.

Leave a Response