Blog

Ochrana muškátů a petúnií proti škůdcům a houbám. Poklad ze spíže pomůže, aplikujte nyní

71views

Balkon se neobejde bez muškátů a petúnií. Jak je ale ochránit před škůdci a plísněmi, aby se mohly těšit ze záplavy krásných a bohatých květů?

Muscari a petúnie jsou oblíbenými balkonovými květinami již po mnoho desetiletí. Již naše babičky si jejich krásnými květy zdobily zápraží. Dnes je můžeme vidět na většině balkonů a okenních parapetů. Nejsou to tedy jen tak obyčejné rostliny, patří mezi nejkrásnější rostliny, které mohou velmi bohatě kvést. Tím spíše, když si koupíte převislé druhy. To je pak podívaná.

Škůdci petúnií a muškátů

Petúnie jsou velmi často napadány houbovou chorobou zvanou puchýřnatost. Projevuje se bílým povlakem a je třeba se jí téměř okamžitě věnovat. Obvykle se celá rostlina seřízne a použije se chemický postřik. Mezi další problémy vyskytující se u těchto rostlin patří mšice a třásněnky. Mšice vysávají šťávu z listů a zanechávají na nich lepkavé skvrny, kterým se říká medovice.

Třásněnky ničí povrch listů a zanechávají na nich bělavé skvrny. Časem listy zežloutnou a odumřou. Velmi podobné je to u muškátů. Bohužel jsou často napadány savčími škůdci, tedy již zmíněnými mšicemi a dalšími. Dále také , která je přenášena savčím hmyzem. A stranou nezůstávají ani škodiči.

Ochrana před plísněmi a škůdci

Jako ochrana se velmi dobře osvědčuje obyčejný prášek do pečiva. Nejlépe je vyrobit z něj postřik, který se aplikuje na rostliny jednou za měsíc. Prášek rozmíchaný ve vodě lze také nasypat na muškáty, ale ne na petúnie. Na ty používejte pouze postřik. Stačí smíchat jeden sáček prášku s jedním a půl litrem dešťové vody. Pak přidejte několik kapek jaru a aplikujte na listy rostlin, na každou stranu jednu.

Do postřiku lze přidat také trochu oleje, který spolehlivě zahubí mšice a další savé škůdce. Roztok by se proto měl aplikovat nejen na tyto okrasné rostliny, ale také na dýně, okurky, , svilušky a další. Za úvahu stojí také lepové desky. Žlutá na mšice, modrá na třásněnky. Nezapomeňte stříkat v podvečer, abyste nespálili listy rostlin.

Leave a Response