Blog

Tohle se stane, když třešně omyjete studenou vodou s tělem

68views

Třešně jsou sezónním ovocem, které ztotožňujeme s chutí léta. Tyto malé, šťavnaté a sladké kuličky nejen skvěle chutnají, ale jsou také bohaté na vitaminy a minerály, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Navzdory jejich mnoha výhodám existuje již léta rozšířený kontroverzní mýtus – přesvědčení, že by se neměly zapíjet studenou vodou. Je to skutečně důvod k obavám?

Třešně a studená voda nejsou tou nejlepší kombinací. Proč je lepší se jí vyhnout?

Mnozí z nás v dětství od svých maminek a babiček slýchali, že třešně by se neměly zapíjet studenou vodou, protože to může vést k žaludečním potížím. Ačkoli to může znít jako další dietní mýtus, existuje jistý vědecký základ, který tato varování vysvětluje.

Jedním z hlavních důvodů, proč se tato kombinace nedoporučuje, je teplotní rozdíl mezi ovocem a konzumovaným nápojem. Třešně se nejčastěji konzumují při pokojové teplotě nebo mírně vychlazené, zatímco studená voda je mnohem chladnější než ony. Tento teplotní rozdíl může způsobit stažení hladkých svalů žaludečních stěn, což v kombinaci s obtížným trávením slupek a vlákniny obsažené v třešních může vést k bolestem břicha a nadýmání.

„Třešně by se také neměly zapíjet vodou, protože to může vést k žaludečním potížím. Na tuto výbušnou směs by si měli dávat pozor zejména lidé s trávicími problémy. Voda plus třešně rovná se průjem a bolesti břicha.“ – sdělila odbornice na výživu Hanna Stolińska-Fiedorowiczová v rozhovoru pro deník Wyborcza.

Proč nepít třešně se studenou vodou? Mohlo by to skončit podrážděním žaludku

Přestože v současné době neexistuje žádný přesvědčivý vědecký výzkum, který by přímo potvrzoval škodlivost popíjení třešní se studenou vodou, existuje mnoho indicií, že lidé s citlivým zažívacím systémem by se této kombinaci měli vyhnout. Lékaři obvykle doporučují vyhýbat se extrémním změnám teploty konzumovaných potravin, protože to může vést k podráždění žaludku a střev.

Alternativou pro ty, kteří se chtějí po konzumaci třešní napít, může být voda pokojové teploty nebo vlažný čaj. Třešně lze také konzumovat v menším množství, což snižuje riziko nepříjemných zažívacích potíží.

Proč jíst třešně? Jsou skutečným pokladem zdraví

Navzdory některým kontroverzím je třeba zdůraznit, že třešně jsou skutečným pokladem živin. Obsahují velké množství vitaminů A a C, vitaminů skupiny B a také minerálních látek včetně draslíku, fosforu, vápníku, jódu a železa. Obsahují také flavonoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti. Díky tomu mohou mít třešně příznivý vliv nejen na naše zdraví a pohodu, ale také na náš vzhled.

Tyto plody z Kavkazu mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Pomáhají snižovat krevní tlak, posilují cévy a regulují hladinu cholesterolu. Podporují také funkci štítné žlázy a regulují metabolismus. Mají močopudný účinek, což je prospěšné pro ledviny a močový systém. Mají nízký glykemický index, díky čemuž jsou vhodné k mírné konzumaci i pro osoby s cukrovkou.

Třešně navíc zpomalují proces stárnutí organismu tím, že chrání buňky před volnými radikály a snižují riziko vzniku rakoviny. Jsou také prospěšné pro pleť, vyhlazují vrásky a zabraňují jejich tvorbě. Doporučují se zejména lidem, kteří bojují s artritidou, a to díky vysokému obsahu vitaminu B5, který pomáhá tuto nemoc léčit.

Leave a Response