Blog

Jak stříhat levanduli, aby letos kvetla? Stačí dodržovat několik pravidel

72views

Levandule vyžaduje pravidelný řez, aby krásně a bohatě kvetla. Pokud to uděláte nyní, můžete se ještě letos těšit na krásné květy.

Levandule je jednou z nejoblíbenějších rostlin, která nejen krásně vypadá, ale také krásně voní. Kromě estetiky a omamné vůně má také pozitivní účinky na zdraví. A co bezpochyby potěší pěstitele levandule, je její absolutní nenáročnost na údržbu. Dopřejte jí slunce, dokonale propustnou půdu a v opravdu horkých dnech občasnou zálivku, ale jen lehkou. Hnojit ji nemusíte, ale pokud jí chcete dodat sílu, můžete na jaře použít drcené vaječné skořápky smíchané s vodou. Jak v současné době levanduli stříhat?

Jarní řez levandule je nezbytný.

Na jarní prořezávání koncem března a začátkem dubna byste neměli zapomínat. Je pro rostlinu velmi důležité, protože bude zdravější a vitálnější. Důležité je řezat ve správný čas. Tedy v době, kdy levandule začíná kvést a není ohrožena mrazy. Starší rostliny seřezávejte přibližně o ⅓ a nikdy ne na dřevnatou část. Mladší rostliny, které ještě nejsou zdřevnatělé, můžete zkrátit na polovinu, ale vždy nad listy.

Jak stříhat levanduli nyní

V současné době naše levandule krásně kvete a my si užíváme její působivou vůni. Nyní je však důležité zamyslet se nad tím, jak chcete levanduli využít a zda ji vůbec chcete využít. Pokud ji plánujete sušit do vázy nebo na dekoraci, seřízněte ji ještě před úplným rozvinutím květů. Řežte pouze květy se stonky, nikdy ne dřevnatou část. Pokud necháte levanduli plně rozvinout, květy opadají. Totéž platí, pokud levanduli používáte na čaj nebo koření. Případně, pokud chcete, aby vám zdobila zahradu a lákala opylovače, ostříhejte ji až po odkvětu. Pokud ji nyní ostříháte, je velmi pravděpodobné, že znovu vykvete.

Věděli jste, že levandule může zdobit vaše zahrady až deset let? Samozřejmě, ale bez stříhání to nepůjde. Pokud ji neprořezáváte během léta, udělejte to každé jaro. Zastřihněte ji do pěkného oblého tvaru a nikdy nezapomeňte, že není dobré zasahovat do dřeva. A pokud uvidíte zcela suché nebo uschlé stonky a větvičky, odřízněte je.

Leave a Response