Blog

Snadné pěstování bobkových listů v květináči: můžete je sbírat po celý rok

108views

Většina z nás má bobkový list v kořenech, ale věděli jste, že si ho můžete snadno vypěstovat v květináči? Je to jednodušší, než si možná myslíte! Zde je praktický návod, jak na to.

Historie a význam listu Bobka

Bobkový list, známý také jako vavřín, získal svou oblibu již v dobách starého Říma. Byl symbolem vítězství a byl spojován s bohem Apollónem. Vavřínové věnce nosili významní muži té doby – básníci, pěvci, úspěšní vojevůdci, akademici a vítězové olympijských her.

O vavřínu existovalo mnoho pověr. Jednou z nich bylo, že vavřínové listy odpuzují blesky, čehož využíval římský císař Tiberius, který se bouřek velmi bál.

Léčivé účinky bobkového listu

Bobkový list se pro své léčivé účinky používá již po staletí. Ve středověku se používal jako přírodní prostředek proti migrénám, otokům, revmatickým bolestem, artritidě a problémům s močovým měchýřem. Často se také používal jako protijed. Dnes je bobkový list běžným kořením přidávaným do polévek, omáček a směsí, protože dokáže v jídle zvýraznit jeho nejlepší chuť a napomáhá trávení.

Jak pěstovat bobkový list v květináči

Výběr květináče a substrátu

Bobkový list můžete pěstovat v květináči, který by měl být snadno přenosný, protože rostlinu je třeba v zimě přenášet pod krytem. Substrát pro bobkový list by měl být běžný pro pokojové rostliny.

Umístění a péče

Od jara do podzimu nechte bobkový list venku – na zahradě, terase nebo balkoně – tak, aby měl dostatek slunce. Jednou za čtrnáct dní (od února do září) ho přihnojujte běžným hnojivem pro pokojové rostliny.

Zalévání

Bobkový list potřebuje pravidelnou zálivku. Pokud je na slunci, má větší žízeň. Poznáte to podle mladých výhonků a listů, které se kroutí, když nemá dostatek vody. Po zalití se rostlina rychle vzpamatuje.

Zimní péče

Ačkoli je bobkový list mrazuvzdorný, je lepší ho na zimu přenést do předsíně. Umístěte ho na světlé místo a udržujte teplotu mezi 3 °C a 18 °C. Vyhněte se extrémním mrazům, aby rostlina netrpěla.

Sklizeň a použití

Bobkové listy můžete sklízet po celý rok. Čerstvé listy se do pokrmů příliš nepoužívají, protože mohou chuťově přebít ostatní ingredience. Sušené listy vylepší rajčatové pokrmy, smetanové omáčky, ryby, zvěřinu, masové špízy a brambory. Pokud chcete zvýraznit jejich chuť, můžete listy trochu rozdrtit.

Pěstování bobkového listu v květináči je skvělý způsob, jak mít vždy po ruce čerstvé a léčivé listy, které dodají vašim pokrmům jedinečnou chuť. Tak na co ještě čekáte? Vyzkoušejte to ještě dnes!

Leave a Response