Blog

Čím nehnojit cibuli: 6 nebezpečných hnojiv, která zničí vaši úrodu

Лук
75views

Cibule je náročná plodina, která vyžaduje zvláštní pozornost při hnojení. Nevhodně zvolená hnojiva nejenže nemusí přinést žádný užitek, ale mohou rostliny i vážně poškodit.

Zahrádkáři se často dopouštějí chyb a používají nevhodná hnojiva, což vede k úhynu výsadby nebo výraznému snížení výnosu.

Znalost toho, čím kategoricky nelze hnojit cibuli, pomůže vyhnout se častým chybám a vypěstovat zdravou a bohatou úrodu.

Čerstvý hnůj

Použití čerstvého hnoje k hnojení cibule je jednou z nejčastějších a nejnebezpečnějších chyb.

Nefermentovaný hnůj obsahuje velké množství dusíku ve snadno stravitelné formě. Z tohoto důvodu rostliny aktivně vytvářejí zelenou hmotu, což negativně ovlivňuje tvorbu cibulí. Kromě toho může čerstvý hnůj způsobit popáleniny kořenů a stát se zdrojem různých chorob.

Chlorovaná hnojiva

Cibule je extrémně citlivá na chlór, takže používání hnojiv obsahujících chlór může způsobit vážné problémy.

Chlor negativně ovlivňuje vývoj kořenů, brzdí růst rostlin a zhoršuje chuť cibule. Místo hnojiv obsahujících chlor je třeba dávat přednost síranovým formám.

Vysoké dávky dusíkatých hnojiv

Nadbytek dusíku vede k nadměrnému růstu zelené hmoty na úkor tvorby cibulí.

Nadměrná dusíkatá výživa navíc zkracuje skladovatelnost cibule a zvyšuje její náchylnost k chorobám.

Dusíkatá hnojiva by měla být aplikována mírně a jejich aplikace by měla být ukončena měsíc před sklizní.

Čerstvé organické látky

Kromě čerstvého hnoje jsou nežádoucí i jiné druhy čerstvé organické hmoty, jako je kompost, humus nebo zelené hnojení. Mohou být zdrojem různých patogenů a přitahovat škůdce.

Organická hnojiva by měla být dobře rozložena a aplikována s dostatečným předstihem, nejpozději na podzim předchozího roku.

Dřevěný popel ve velkém množství

Přestože je dřevěný popel cenným zdrojem draslíku a mikroživin, jeho nadměrné používání může být pro cibuli škodlivé.

Nadměrné množství popela vede k prudkému zvýšení pH půdy, což negativně ovlivňuje příjem živin rostlinami. Popel by se měl používat s mírou, ne více než 100-150 g na metr čtvereční.

Minerální hnojiva bez ohledu na složení půdy

Aplikace minerálních hnojiv bez předchozí analýzy půdy může vést k nerovnováze živin.

Nadbytek některých prvků může blokovat asimilaci jiných, což negativně ovlivní vývoj rostlin. Před aplikací hnojiv se doporučuje provést agrochemický rozbor půdy a sestavit plán hnojení s ohledem na získané výsledky.

Již dříve jsme si řekli, co .

Leave a Response