Blog

Čím krmit brambory ve fázi rašení: tajné recepty pro rekordní úrodu, které překvapí i zkušené zahrádkáře

Картошка
53views

Fáze rašení brambor je klíčovým obdobím, kdy se pokládají základy budoucí úrody.

V tomto období rostliny potřebují zejména živiny, aby se vytvořily silné stonky, bujné olistění a především silný kořenový systém s četnými hlízami.

Správné hnojení v tomto období může být klíčem k bohaté úrodě, která předčí očekávání i těch nejzkušenějších zahradníků.

Význam hnojení během fáze rašení

Období rašení je charakterizováno aktivním růstem nadzemní části brambor a počátkem tvorby hlíz. V tomto období mají rostliny zvýšenou potřebu živin, zejména dusíku, fosforu a draslíku.

Včasná a vyvážená výživa pomůže bramborám využít jejich potenciál a položí základ pro bohatou úrodu.

Komplexní minerální hnojiva

Použití komplexních minerálních hnojiv je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak dodat bramborám všechny potřebné prvky.

Hnojiva s poměrem NPK 1:2:2 nebo 1:1:1:1 jsou ideální pro hnojení ve fázi rašení. Poskytují dusík pro růst zelené hmoty, fosfor pro rozvoj kořenů a draslík pro tvorbu hlíz.

Organická hnojiva

Pro příznivce ekologického zemědělství jsou výbornou volbou výluhy z kravského nebo drůbežího hnoje.

Tato přírodní hnojiva jsou bohatá na dusík a další stopové prvky. Nálev z kravského hnoje se připravuje v poměru 1:10 a z drůbežího trusu 1:20. Před použitím je třeba roztok přecedit a naředit vodou v poměru 1:10.

Hnojivo z popela

Dřevěný popel je pro brambory skutečným pokladem. Je bohatý na draslík a fosfor a podporuje tvorbu velkých a zdravých hlíz.

Popel lze aplikovat suchý, rozsypáním 1-2 polévkových lžic pod každý keř, nebo ve formě vodního roztoku (200 g popela na 10 litrů vody).

Hnojení kyselinou boritou

Bór hraje důležitou roli při kvetení a tvorbě hlíz. Roztok kyseliny borité (2 g na 10 litrů vody) pomáhá zlepšit opylení květů a zabraňuje praskání hlíz. Tento roztok je účinný zejména za suchého počasí.

Hnojení hořčíkem

Hořčík je nezbytný pro fotosyntézu a tvorbu škrobu v hlízách. Hnojení síranem hořečnatým (20-25 g na 10 litrů vody) pomůže zabránit žloutnutí listů a zlepší chuť brambor.

Fosforovo-draselná hnojiva

Během fáze rašení je důležité brambory nepřehnojovat dusíkem, aby nedošlo k nadměrnému růstu pletiv na úkor tvorby hlíz. Důraz by měl být kladen na fosforečně-draselná hnojiva, která podporují tvorbu a růst hlíz.

Mikroživiny

Aplikace mikroživin v chelátové formě může výrazně zvýšit výnosy brambor.

Komplexní přípravky obsahující železo, mangan, zinek a měď pomáhají rostlinám lépe vstřebávat základní živiny a zvyšují jejich odolnost vůči chorobám.

Metody hnojení

Hnojivo lze aplikovat buď kořenovou, nebo listovou aplikací. Kořenová aplikace je účinnější, ale vyžaduje opatrnost, aby nedošlo k poškození kořenového systému.

Vrchní hnojení (postřik na list) umožňuje rychlý přísun živin k rostlinám a je užitečné zejména při nedostatku mikroživin.

Četnost přihnojování

Ve fázi pučení stačí provést 1-2 hnojení v intervalu 10-14 dnů. Je důležité nepoužívat příliš mnoho hnojiv, protože nadbytek živin může zpozdit dozrávání hlíz a zhoršit jejich kvalitu.

Dříve jsme vám řekli, jak připravit vynikající dacha .

Leave a Response