Blog

Jak se naučit rozpoznat první příznaky fytoftózy rajčat?

помидоры
123views

Odborníci považují fytoftorózu za jednu z nejnebezpečnějších chorob, která rajčata nejen poškozuje, ale zcela ničí.

Při průměrné teplotě vzduchu (asi 20 stupňů Celsia) se infekce rozvine do katastrofálních rozměrů během pouhých tří dnů. A při vysoké vlhkosti vzduchu ještě rychleji.

V případech, kdy je léčba opožděna nebo odložena, rostliny zcela odumírají za týden a půl až dva týdny. Proto je nesmírně důležité umět včas rozpoznat první příznaky této strašlivé choroby.

Ve většině případů si zahrádkáři všimnou, že něco není v pořádku, až když začnou hnít samotné plody.

Spěchají, aby úrodu urychleně zachránili, ale v této fázi se již nedá nic napravit: poškození plodů je poslední fází infekce. Nejrozumnější je v této situaci keř vykopat a spálit.

Při napadení fytoftoroze lze rostliny zachránit pouze v případě, že si včas všimnete prvních příznaků.

Proto je nesmírně důležité výsadby pravidelně kontrolovat a včas přijmout opatření na jejich ochranu.

Nejprve se houba usadí na spodních listech rajčat. Její přítomnost lze poznat podle tmavých rozmazaných skvrn a bělavé patiny na rubové straně listů.

Při nástupu horkého počasí napadená místa velmi rychle vysychají a při sebemenším dotyku se rozpadají.

Infekce se pak začne šířit po celé rostlině a postihuje stonky, stonky i samotné plody.

V této fázi si nelze nevšimnout jejích projevů: celý keř je pokryt hnědými skvrnami a rajčata začínají černat.

V této fázi nemá smysl je sklízet, i kdyby byly podmínky ideální, stejně nebudou schopna přežít a dozrát.

Leave a Response