Blog

Jak použít chlebovou infuzi ke zvýšení výnosů zeleniny: levné a účinné hnojivo

хлеб
108views

Chlebový nálev obsahuje mnoho užitečných látek, jako je dusík, fosfor, draslík, hořčík, vápník a další stopové prvky, které podporují růst a vývoj rostlin.

Chlebový nálev také stimuluje činnost prospěšných mikroorganismů v půdě, zlepšuje její strukturu a zadržování vlhkosti.

Jak tedy připravit a použít chlebový nálev pro zlepšení výnosů zeleniny?

Jak připravit chlebovou infuzi

K přípravě chlebového nálevu budete potřebovat:

– chléb (jakýkoli, ale nejlépe černý nebo žitný) – 1 kg;
– voda – 10 litrů;
– cukr – 100 g;
– droždí (čerstvé nebo sušené) – 10 g.

Postup přípravy chlebového nálevu je následující.

– Chléb nakrájejte na malé kousky a zalijte vodou ve velké nádobě (kbelík, sud, láhev apod.).
– Přidejte cukr a droždí a zamíchejte.
– Nádobu přikryjte víkem nebo gázou a nechte na teplém místě 5-7 dní.
– Nálev pravidelně míchejte a nechte odtéct pěnu.
– Hotový nálev by měl mít kyselý zápach a bublat.

Jak používat chlebový nálev

Chlebový nálev lze použít k výživě různých druhů zeleniny, jako jsou rajčata, okurky, zelí, mrkev, řepa, cibule, česnek a další.

K tomu je třeba infuzi zředit vodou v poměru 1:10 (1 litr infuze na 10 litrů vody) a jednou za týden až dva zalévat rostliny pod kořenem.

Rostliny můžete také postříkat chlebovým nálevem z postřikovače, abyste je ochránili před chorobami a škůdci.

Za tímto účelem zřeďte infuzi s vodou v poměru 1:20 (1 litr infuze na 20 litrů vody) a jednou za týden nebo dva rostliny postříkejte.

Chlebový nálev je levné a účinné hnojivo, které pomůže zlepšit výnosy zeleniny a udržet rostliny zdravé.

Leave a Response