Cuketa roste na husté, neopadavé rostlině, kterou poznáte podle velkých, tmavě zelených listů se stříbřitě šedými žilkami.
Právě ony poskytují plodům stín, který je pro ně tak žádoucí, a spolu s ním – ukrývají plody před nepřítomným pohledem dačického pěstitele.
To znamená, že v jednu chvíli máte drobné cukety a v další chvíli prostě obrovské cukety s tvrdými semeny a slupkou, a tudíž bez výraznější chuti.
Tolik odpověď na otázku, proč je třeba cukety sklízet pravidelně – jinak budou příliš velké.
Optimální průměr plodů, které se plánují využít k jídlu, je 10-12 centimetrů.
Pokud chcete zavařovat cukety, pak je průměr ještě menší – 8 centimetrů. Takové mladé cukety nebude třeba při vaření zbavovat slupky, ta se odstraňuje pouze z přerostlých plodů.
Kromě rozdílů v chuti mladých a přezrálých cuket je pravidelná sklizeň nutná ještě z jednoho důvodu.
Nerovnoměrná sklizeň cuket z keřů zpomaluje tvorbu nových vaječníků, což znamená, že úroda nebude tak působivá.