Zimní a jarní česnek se vykopávají v různou dobu. Pěstitelům dacha se však nedoporučuje určovat zralost plodiny pouze podle časových ukazatelů.
Existují přesnější znaky označující zralost zeleniny. Jak ozimý, tak jarní česnek mají své vlastní znaky.
Česnek je zralý
Lidově řečeno, existuje několik způsobů, jak určit zralost česneku.
Za prvé, jarní česnek nemá šípky a veškerou pozornost je třeba věnovat listům – ty v době zralosti žloutnou.
Za druhé, nejoblíbenější možností je vykopat několik hlaviček pro odběr vzorků.
Za třetí, zralý česnek má listy skloněné nebo ležící na zemi.
Za čtvrté, česnek by měl mít v době vykopávání zralý kořenový krček.
Za páté, hlavičky jsou pevné a šupiny silné a husté. Měly by se snadno oddělovat od stroužků.
Jak vykopat česnek
Chcete-li česnek dobře skladovat, měli byste ho 1-1,5 týdne předem přestat zalévat.
Úrodu vykopejte za pěkného počasí ráno nebo večer vidlemi, abyste ji nepoškodili.
Pokud se hlavičky rozpadly na plátky, takový česnek by se neměl skladovat.
Sklizeň se suší 7-10 dní, poté se odřízne stonek a ponechá se maximálně 10 cm.