Aby byla sklizeň okurek co nejdříve, pěstují se ve skleníku.
Tam je pro tuto zeleninu vytvořeno příznivé mikroklima, takže růst a plodnost jsou mnohem intenzivnější.
Jedinou nevýhodou je, že chuť skleníkových okurek je někdy hořká. Stává se to z různých důvodů.
Příčiny hořkosti
Pokud skleníkové okurky začaly hořknout, s největší pravděpodobností došlo k chybám při dodržování pravidel agrotechniky.
Možné příčiny hořkosti jsou následující.
– Nedostatečná zálivka.
– Rušení světlem.
– Nesprávná aplikace hnojiv nebo úplná absence hnojení.
– Stres.
– Funkce odrůdy.
Je pozoruhodné, že přítomnost hořkosti v chuti může být ovlivněna jedním nebo několika důvody současně.
Metody řešení problému
Abychom se zbavili hořkosti v chuti, je nutné normalizovat dodržování agronomických pravidel.
Je nutné provádět činnosti zaměřené na odstranění chyb.
Je nutné normalizovat zavlažovací režim. Ten by měl vycházet ze stavu půdy.
Nadměrná vlhkost vede ke vzniku houbových chorob. Její nedostatek se projevuje hořkostí, stejně jako suchostí dužiny okurek.
K zalévání by se měla používat temperovaná voda o pokojové teplotě.
Okurky by se měly pěstovat na místě, kam přes den dopadá sluneční světlo.
Hnojivo by mělo být rozděleno rovnoměrně během celé sezóny.
Měli bychom se také vyvarovat stresových situací, jako je vystavení okurek dlouhodobému suchu nebo nedostatečnému větrání ve skleníku.
Měly by se vybírat sladké odrůdy okurek.
Při dodržování těchto jednoduchých doporučení budou skleníkové okurky vždy sladké, šťavnaté a chutné.