Pokud chcete každoročně sklízet slušnou úrodu bobulí z rybízových keřů, věnujte jim péči nejen ve fázi tvorby vaječníků, ale i po sklizni plodů.
Jednou z důležitých fází péče o tuto kulturu je její řez.
Jak prořezávat rybíz po sklizni
Prořezávání probíhá ve dvou fázích.
1. Nejprve je nutné odstranit suché, nemocné a jednoduše nepotřebné větve, aby se keř prořídl.
2. Po dokončení první fáze padá na bedra dačnika odpovědnost za to, že keři dodá správný tvar a ponechá na rybízu pouze dvouleté, jednoleté a nulové výhony.
To se provádí proto, že vaječníky černého, bílého a červeného rybízu se tvoří pouze na jednoletých a dvouletých výhonech.
Proto výhony starší než tři roky prostě nemají smysl, protože na nich nebude žádná sklizeň a vynakládají živiny – takové výhony, jak jste si již uvědomili, by měly být odříznuty.
Jak zjistit, že před vámi – starý výhonek? Stačí věnovat pozornost jejich následujícím charakteristikám: malý vzrůst, tvrdá hnědá kůra a větší tloušťka ve srovnání s mladými.
Pokud na staré větvi nejsou žádné dobré mladé výhony, vyplatí se ji seříznout až k zemi. Doporučuje se každoročně odstranit 2 až 5 starých větví až k zemi a nahradit je 3 až 5 nulovými výhony.
Ideální počet větví v keři je 15: 5 výhonů běžného roku a po 5 větvích jednoletých a dvouletých.
Zdravé větve, které zůstanou po řezu, lze nařezat na řízky pro další množení.