Blog

Proč rajčata plně nedozrávají: příčiny výskytu „zelených ramen“

Помидоры
125views

Dachoví pěstitelé se často setkávají se situací, kdy rajčata vykazují všechny známky zralosti, kromě zelené oblasti v blízkosti stopky, které se lidově říká „zelená ramena“.

Dnes navrhujeme hledat odpověď na otázku, co je příčinou nerovnoměrného dozrávání rajčat?

Neúplné dozrávání rajčat – co to je?

Při nedozrávání rajčat je nezralá část dužiny pevnější než zralá část plodu.

To je patrné zejména u rajčat, která během zrání mění barvu, například na červenou nebo žlutou. Může se to však stát i u rajčat, která zůstávají dlouho zelená.

Chuť rajčat v tomto případě nebude tak sladká jako u plně zralých rajčat.

Upozornění: u některých rajčat je normální, že část rajčete zůstává zelená, i když je plně zralé – výrobce však na tuto zvláštnost obvykle předem upozorňuje.

Příčiny neúplného dozrání rajčat

Chlorofyl v nezralých rajčatech se obecně začíná rozkládat na konci kvetení a pokračuje kolem řapíku a na plodu.

Pokud se chlorofyl rozkládá příliš pomalu nebo vůbec, vznikají ony velmi „zelené plece“.

Důvodů je několik a všechny souvisejí s povětrnostními podmínkami: může to být způsobeno tepelným spálením, když jsou rajčata vystavena nadměrnému přímému slunečnímu záření, nebo to může být způsobeno příliš vysokou teplotou po dlouhou dobu.

Leave a Response