Nezkušení dachaři se naivně domnívají, že bezpečnost úrody závisí pouze na kvalitě sklizně a podmínkách skladování.
Ve skutečnosti byste o tom měli začít přemýšlet už v době, kdy zelenina leží na záhonu. Zejména pokud mluvíme o úrodě cibule.
Za prvé, ochrana proti škůdcům
Hlavním nepřítelem této kultury je moucha cibulová. Tento hmyz může zhatit vaše plány na sklizeň, pokud nepřijmete preventivní opatření.
Nejjednodušším prostředkem je použití směsi dřevěného popela a hořčičného prášku, připravené v poměru 3:1.
Za druhé, čištění a příprava
Pokud je cibule správně sklizena, je mnohem větší šance, že vydrží až do jara.
Proto se cibule nevytrhává ze země, ale kroutí se vykopáním vidlemi.
Důležité je, aby cibule byla suchá a při odřezávání kořenů nepoškodila dno – ponechte asi 8-10 mm.
Za třetí, správné skladování
Cibule se neskladuje v chladničce, ale na suchém, tmavém a dobře větraném místě.
Pro skladování jsou ideální sítě, přírodní látkové pytle, koše nebo proutěné košíky.
Cibuli je důležité skladovat odděleně od ostatní zeleniny, zejména od brambor.