Ne každému dachaři a ne v každé sezóně se podaří vypěstovat na záhonech bohatou úrodu melounů a vodních květů.
Při nedostatku zkušeností navíc hrozí, že melouny budou sklizeny předčasně, nebo naopak vyčichnou a začnou hnít.
Zjistěme, jaké příznaky naznačují, že melouny a vodní melouny nejsou zralé.
Čas na sklizeň melounů
Zralost melounu může určit i začínající zahradník.
Nejprve meloun změní barvu ze zelené na žlutou.
Za druhé se objeví výrazná chuť.
Za třetí, stonek vysychá.
Ale i kdybyste museli utrhnout nezralý meloun, tak po chvíli ležení doma přijde k normálu.
Čas na trhání melounů
S velkými bobulemi je to složitější. Při dozrávání nemění barvu, nemá výrazné aroma a zaschlý ocásek není vždy známkou zralého plodu.
1 – Nejlepší je věnovat pozornost místu na zemi. Jedná se o místo, kde meloun spočívá na zemi. Pokud zežloutlo, odneste bobuli domů.
2. Věnujte pozornost kresbě kůry – měla by být zřetelná, i když hodně záleží na odrůdě. A pokud máte pochybnosti, pomůže ještě jeden znak – vznikající vosková patina.
3. Nebude zbytečné před výběrem melounu – poklepat ho, stejně jako při nákupu. Zralý meloun by měl zvonit.
4 A v konečné fázi můžete zkontrolovat stav úponku a stopky.
Hlavně je třeba si uvědomit, že meloun na rozdíl od melounu nedozraje a nestane se chutnějším, ať už doma neleží jakkoli dlouho.