Blog

Jaké rostliny nemají rády ptačí trus: nečekané objevy pro zahradníky a zahrádkáře

птица
64views

Drůbeží trus je často považován za vynikající přírodní hnojivo pro zahradu a zeleninu. Ne všechny rostliny však na tuto organickou látku reagují stejně.

Některé druhy mohou být vystaveny stresu nebo dokonce uhynout, pokud jsou vystaveny ptačímu trusu.

Pochopení těchto nuancí je pro úspěšný růst rostlin zásadní.

Citlivé kyselomilné rostliny

Mnoho rostlin, které preferují kyselou půdu, špatně snáší ptačí trus. Je to proto, že ptačí trus má zásaditou reakci, která může narušit kyselou a zásaditou rovnováhu půdy.

Mezi takové rostliny patří azalky, rododendrony, hortenzie, borůvky a čučoriedky. Tyto plodiny mohou při nadměrném množství drůbežího hnoje v půdě trpět chlorózou listů, zpomaleným růstem a dokonce odumíráním kořenů.

Choulostivé byliny

Některé byliny s jemnými listy a stonky se mohou popálit přímým kontaktem s ptačím trusem.

Zvláště náchylné jsou saláty, špenát, petržel a další zelené plodiny.

Vysoká koncentrace dusíku a dalších živin v podestýlce může poškodit rostlinná pletiva, způsobit žloutnutí listů a odumírání částí rostlin.

Cibulnaté rostliny

Cibuloviny, jako jsou tulipány, narcisy a lilie, mohou také negativně reagovat na ptačí trus. Nadbytek dusíku může vést k nadměrnému růstu listů na úkor kvetení.

Kromě toho může vysoká koncentrace solí v podestýlce způsobit popáleniny a poškození cibulovin, zejména pokud je podestýlka použita čerstvá.

Sukulentní rostliny

Sukulenty přizpůsobené suchým podmínkám špatně snášejí nadbytek živin a vlhkosti.

Drůbeží hnůj, bohatý na dusík a další prvky, může způsobit růstové problémy, hnití kořenů a stonků. Zvláště náchylné jsou kaktusy, aloe, echeverie a další sukulenty s masitými listy a stonky.

Mladé sazenice a semenáčky

Mladé rostliny v raných fázích vývoje jsou obzvláště citlivé na koncentrovaná hnojiva, včetně drůbežího hnoje.

Jejich jemný kořenový systém se může snadno spálit, což má za následek zpomalení růstu nebo úhyn rostliny. Proto je třeba se při pěstování sazenic a péči o mladé sazenice vyvarovat používání čerstvého drůbežího hnoje.

Leave a Response