Blog

Může být cibule a mrkev vysazeny vedle sebe: tajemství harmonického sousedství na záhonu

лук
57views

Zahradničení je skutečné umění, kde každá rostlina hraje svou vlastní roli.

Mezi mnoha zeleninovými plodinami zaujímá zvláštní místo cibule a mrkev.

Jejich společné pěstování vyvolává mezi zahrádkáři mnoho otázek. Vyplatí se vysazovat tyto zeleniny vedle sebe, jaké výhody může takové sousedství přinést?

Kompatibilita cibule a mrkve

Cibule a mrkev jsou skutečně vynikajícími společníky na záhoně. Jejich sousedství je nejen přípustné, ale i velmi žádoucí.

Tyto zeleniny se navzájem skvěle doplňují a vytvářejí vzájemně výhodné podmínky pro růst a vývoj.

Výhody společného pěstování

Společné pěstování cibule a mrkve má mnoho výhod. Především cibule odradí mravenčí mouchu, jednoho z hlavních škůdců mrkve.

Vůně cibule maskuje chuť mrkve, což škůdcům ztěžuje nalezení rostlin. Mrkev zase odpuzuje mouchu cibulovou tím, že chrání cibuli před poškozením.

Kořenové systémy těchto rostlin se navíc nacházejí v různých hloubkách, takže si v půdě nekonkurují o živiny.

Cibule má mělký kořenový systém, zatímco mrkev má kůlový kořenový systém, který sahá hluboko do půdy.

Zvláštnosti výsadby

Při společném pěstování cibule a mrkve je důležité správně zorganizovat výsadbu.

Nejlepší možností je střídat řádky: po řádku cibule následuje řádek mrkve. Vzdálenost mezi řádky by měla být asi 20-25 cm, aby rostliny měly dostatek prostoru pro růst.

Důležitou roli hraje také načasování výsevu. Mrkev lze vysévat brzy na jaře, jakmile to počasí dovolí. Cibule se vysazuje o něco později, až se půda zahřeje na 10-12 stupňů Celsia.

Péče o smíšené plodiny

Péče o záhon, na kterém roste cibule a mrkev, se příliš neliší od péče o tyto plodiny samostatně. Existují však určité nuance.

Zalévání by mělo být prováděno mírně, aby nedošlo k vyvolání hniloby cibulí. Zároveň mrkev potřebuje pravidelné zvlhčování půdy.

Doporučuje se hnojení s ohledem na potřeby obou plodin. Cibule dobře reaguje na dusíkatá hnojiva na začátku růstu, zatímco mrkev dává přednost draselně-fosforovým hnojivům.

Regulace plevelů

Společná výsadba cibule a mrkve vyžaduje pečlivou ochranu proti plevelům. Plečkujte pravidelně, zejména v první polovině vegetačního období.

Při odstraňování plevele v okolí cibule je důležité dávat pozor, abyste nepoškodili mladé rostliny mrkve.

Střídání plodin

Přes všechny výhody byste neměli pěstovat cibuli a mrkev na stejném místě několik let po sobě. Doporučuje se plodiny střídat tak, že každý rok změníte místo výsadby.

Tím se zabrání vyčerpání půdy a sníží se riziko hromadění škůdců a chorob.

Leave a Response