Sklizeň brambor je jednoduchá záležitost, ale bezpečnost hlíz závisí na několika nuancích.
Existuje několik důležitých nuancí, které pomohou tento problém vyřešit.
Kdy čistit
Kromě termínů splatnosti je třeba věnovat pozornost povětrnostním podmínkám. Nejlépe je začít pracovat za suchého a jasného dne.
Jak sklízet
Existuje jedna oblíbená lidová varianta – kopání lopatou.
Tímto způsobem však můžete odříznout velké hlízy, které poté nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování.
Proto je lepší použít vidle a brambory vykopat asi 30 cm od stonku.
Na co ještě nezapomenout
Brambory by se neměly vyhazovat – polámané brambory se rychleji kazí a je důležité je ihned po sklizni roztřídit.
Abyste nemuseli znovu kupovat semena, z keřů, které daly rovnoměrné hlízy, vybírejte sadbový materiál – ne větší než průměrné velikosti.
Po sklizni brambory sušte několik hodin ve stínu, nikoli na přímém slunci.
Po uskladnění nezapomeňte pravidelně kontrolovat bezpečnost plodiny. Jedna zkažená hlíza totiž může způsobit hnilobu sousedních hlíz.