Pokud nechcete, aby vaše úroda cuket chutnala hořce, měli byste k výběru sousedů této plodiny přistupovat zodpovědně.
Vedle cuket nesázejte okrasné dýně, stejně jako lagenárie, momordiky, kruknek, luffy a další neobvyklé zástupce čeledi tykvovitých.
Existují i další důvody pro výskyt hořkosti v plodech, proto by zelináři měli pro výsadbu nakupovat pouze osvědčená semena odrůd a hybridů.
Mezi ně patří například „King Arthur F1“, „Stachanovec“ a „Gruntaler“.
Také dacha pěstitelé musí správně pečovat o cukety: nespěchejte s jejich výsevem nebo výsadbou sazenic v otevřeném terénu, dokud není stanovena příznivá teplota, připravte půdu, sledujte vlhkost a zabraňte vrchní hnilobě, stejně jako další nezbytné činnosti.
Co dělat s hořkými cuketami
Cucurbitacin, který způsobuje hořkost cukety, není jedem, ale může zkazit chuť pokrmu.
Smažením, dušením ani vařením se neničí, proto by se hořká cuketa k těmto účelům neměla používat.
Ale pro solení nebo nakládání jsou mladé cukety s hořkostí vhodné – alespoň to tvrdí zkušené hostitelky, které s takovými plody nejednou měly co do činění.