Zkušení dachaři vědí, že ve většině případů se mrkev sklízí v září.
To znamená, že při výběru mrkve je třeba postupovat zodpovědně.
Kterou mrkev lze skladovat po celou zimu
Odrůda a půda
Některé odrůdy jsou vhodné k použití pouze v týdnech následujících po sklizni, proto se vyplatí předem se informovat o skladovatelnosti mrkve.
Vyplatí se také zvážit kvalitu vaší půdy: zelenina se dobře skladuje pouze tehdy, pokud půda není kontaminována různými infekcemi.
Země
Je důležité si uvědomit, že mrkev se nejlépe skladuje, pokud je v bedně také zemina. Půda by měla tvořit asi 10 % celkového množství.
Kvalita zeleniny
Aby bylo možné mrkev skladovat po celou zimu, je třeba ji sklízet včas. Vizuálně zhodnoťte kvalitu: zelenina by měla být bez skvrn a poškození.
Podmínky skladování
Mrkev rozhodně preferuje chlad, takže ideální je teplota 0 stupňů Celsia. Vlhkost vzduchu by měla být vyšší než 90 %. V tomto případě je však nesmírně důležité, aby teplota nestoupla.