Blog

Co by nemělo zůstat na zeleninové zahrádce až do jara: musíte se ujistit, že je odstraníte před příchodem chladného počasí.

Листья
69views

Podzim je nejen časem sklizně, ale také zodpovědným obdobím přípravy usedlosti na zimu.

Důležitou součástí tohoto procesu je odstraňování rostlinných zbytků a dalších nečistot, které hrají klíčovou roli v prevenci šíření chorob a škůdců v následující sezóně.

V tomto článku se podíváme na hlavní druhy odpadu, které by měly být z vašeho pozemku odstraněny před příchodem chladného počasí, a vysvětlíme, proč je to důležité pro zdraví vaší zahrady a zeleninové zahrádky.

Věnujte pozornost kořenové zóně ovocných stromů

Hromadí se zde nahnilé a poškozené plody, které někteří zahrádkáři ponechávají v naději na přirozené hnojení. Tento přístup však může způsobit problémy. Shnilé plody jsou ideálním prostředím pro rozvoj patogenů a škůdců. Mohou se stát zdrojem infekce, která se na jaře rozšíří po zahradě.

Zkuste překonat svou lenost a dejte si práci se sběrem spadaného a poškozeného ovoce, které pošlete na kompost. Protože kompost zraje v průměru asi dva roky, patogeny zahynou a organický materiál se stane bezpečným a výživným hnojivem pro vaši zahradu.

Pusťte se do úklidu záhonů s rostlinnými zbytky.

V rostlinách zeleniny se mohou nacházet spory hub, vajíčka škůdců a další patogeny.

Pečlivě je sbírejte a přidejte do kompostu nebo je spalte a vytvořte z nich popel. Vzniklý popel můžete rozsypat na záhony při podzimním okopávání nebo jej nechat do jara a použít před výsadbou nových plodin.

Sbírejte spadané listí

Někteří zahrádkáři se domnívají, že listí je přirozeným mulčem a hnojivem, ale listí je pro zahradu častěji zdrojem škody než užitku, zejména pokud jste na svém pozemku zaznamenali příznaky houbových chorob.

Listí může obsahovat spory patogenů, které úspěšně přezimují a na jaře s novou silou napadají rostliny, a silná vrstva listí vytváří příznivé podmínky pro plísně, houby a láká hlodavce.

Koncem podzimu listy ukliďte a pošlete je na kompost nebo je spalte.

Leave a Response