Odbornice na výživu Anna Taylorová říká, že norma pro konzumaci vlákniny je 25 až 35 gramů denně. Odbornice radí vyhledávat tyto prospěšné látky v potravinách. Nejlepší jsou podle ní v tomto ohledu např:
- výrobky z celozrnné mouky
- ječmen
- fazole
- bobule
- hrušky
- Růžičková kapusta
- chia semínka
„Ačkoli se sacharidům dostává špatné pověsti, celá zrna jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Kromě vlákniny obsahují antokyanidiny, polyfenoly a glykosidy. Zkrátka to, čemu odborníci na výživu říkají fytonutrienty. Ty pomáhají předcházet různým onemocněním,“ říká odborník.
Ječmen – odborník doporučuje přidávat tuto chutnou a velmi užitečnou obilovinu do polévek, masových, zeleninových a rybích pokrmů. Ječmen kromě vlákniny obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek.
Odborníci na výživu považují fazole za jeden z nejlepších zdrojů bílkovin a vlákniny, kterých se cholesterolové plaky obávají.
Všechny bobuloviny jsou neuvěřitelně zdravé, ale přeborníky v obsahu vlákniny jsou borůvky a maliny. Čerstvé bobuloviny můžete nahradit mraženými. Jsou levnější a obsahují stejný komplex prospěšných látek.
Hrušky – Dr. Taylor označuje toto ovoce za fantastický zdroj cenných látek. Ve srovnání s podobnými produkty jsou bohatší na rozpustnou vlákninu, která zpomaluje trávení a snižuje hladinu špatného cholesterolu.
Růžičková kapusta – pro získání vlákniny je třeba produkt uvařit nebo ještě lépe upéct.
„Každý, kdo má vysoký cholesterol a nadváhu, by měl do svého jídelníčku urychleně zařadit růžičkovou kapustu. Snadněji a rychleji pak zhubne,“ říká odbornice na výživu.
Pouhé dvě polévkové lžíce chia semínek obsahují třetinu denní potřeby vlákniny. „Zařaďte je do svého jídelníčku a zjistíte, jak jsou zdravá,“ říká odbornice na výživu.
„Samozřejmě to nejsou všechny produkty, ve kterých lze vlákninu najít. Přínosné živiny jsou i v čočce, artyčoku a bulguru. Najdeme je také v sušených švestkách, fících, datlích, dýni, špenátu a ovesných vločkách. Jejich konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, hubnout a předcházet cukrovce,“ dodává doktor Taylor.
Důležité: Tento příspěvek má pouze informativní charakter! Nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem! Veškeré kroky související s příjmem produktů, léků, doplňků stravy a léčiv, které se používají ve formální i tradiční medicíně, je třeba koordinovat s lékařem.