Blog

7 potravin bohatých na vlákninu, které snižují cholesterol

152views

Odbornice na výživu Anna Taylorová říká, že norma pro konzumaci vlákniny je 25 až 35 gramů denně. Odbornice radí vyhledávat tyto prospěšné látky v potravinách. Nejlepší jsou podle ní v tomto ohledu např:

  • výrobky z celozrnné mouky
  • ječmen
  • fazole
  • bobule
  • hrušky
  • Růžičková kapusta
  • chia semínka

„Ačkoli se sacharidům dostává špatné pověsti, celá zrna jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Kromě vlákniny obsahují antokyanidiny, polyfenoly a glykosidy. Zkrátka to, čemu odborníci na výživu říkají fytonutrienty. Ty pomáhají předcházet různým onemocněním,“ říká odborník.

Ječmen – odborník doporučuje přidávat tuto chutnou a velmi užitečnou obilovinu do polévek, masových, zeleninových a rybích pokrmů. Ječmen kromě vlákniny obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek.

Odborníci na výživu považují fazole za jeden z nejlepších zdrojů bílkovin a vlákniny, kterých se cholesterolové plaky obávají.

Všechny bobuloviny jsou neuvěřitelně zdravé, ale přeborníky v obsahu vlákniny jsou borůvky a maliny. Čerstvé bobuloviny můžete nahradit mraženými. Jsou levnější a obsahují stejný komplex prospěšných látek.

Hrušky – Dr. Taylor označuje toto ovoce za fantastický zdroj cenných látek. Ve srovnání s podobnými produkty jsou bohatší na rozpustnou vlákninu, která zpomaluje trávení a snižuje hladinu špatného cholesterolu.

Růžičková kapusta – pro získání vlákniny je třeba produkt uvařit nebo ještě lépe upéct.

„Každý, kdo má vysoký cholesterol a nadváhu, by měl do svého jídelníčku urychleně zařadit růžičkovou kapustu. Snadněji a rychleji pak zhubne,“ říká odbornice na výživu.

Pouhé dvě polévkové lžíce chia semínek obsahují třetinu denní potřeby vlákniny. „Zařaďte je do svého jídelníčku a zjistíte, jak jsou zdravá,“ říká odbornice na výživu.

„Samozřejmě to nejsou všechny produkty, ve kterých lze vlákninu najít. Přínosné živiny jsou i v čočce, artyčoku a bulguru. Najdeme je také v sušených švestkách, fících, datlích, dýni, špenátu a ovesných vločkách. Jejich konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, hubnout a předcházet cukrovce,“ dodává doktor Taylor.

Důležité: Tento příspěvek má pouze informativní charakter! Nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem! Veškeré kroky související s příjmem produktů, léků, doplňků stravy a léčiv, které se používají ve formální i tradiční medicíně, je třeba koordinovat s lékařem.

Leave a Response