Blog

Bylina, která je nejlepší na vysoký cholesterol

139views

„Přestože neexistuje dostatek vědeckých důkazů, které by potvrdily, že konkrétní bylina dokáže snížit hladinu cholesterolu, rozmarýn je v tomto ohledu nejlepší hned z několika důvodů. Je bohatý na antioxidanty, doplňuje středomořskou stravu ( která je spojována s nižším cholesterolem) a dobře se kombinuje s olivovým olejem, který je bohatý na mononenasycené tuky. Ty zase mohou zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu a snižovat hladinu špatného cholesterolu,“ říká Jordan Hill, registrovaný dietolog ve společnosti Top Nutrition Coaching.

Odborník upozorňuje: „Rozmarýn obsahuje antioxidanty, které bojují proti zánětům a oxidačnímu stresu tím, že pomáhají předcházet oxidaci ‚špatného‘ cholesterolu.“ Přestože studie byla malá, vědci zjistili, že účastníci, kteří konzumovali rozmarýn, měli nižší hladinu špatného cholesterolu a vyšší hladinu dobrého cholesterolu. To je způsobeno antioxidačními vlastnostmi rozmarýnu, včetně karnosolu, kyseliny karnosové a dalších sloučenin.“

Přestože je třeba provést další výzkum, který by potvrdil vliv rozmarýnu na hladinu cholesterolu, jeho použití při vaření může zvýšit nutriční hodnotu, snížit potřebu přidaného tuku a dodat pokrmům bohatou chuť a vůni, dodává odbornice na výživu.

„Pozorovací a klinické studie ukázaly, že dodržování středomořské stravy je spojeno s kardioprotektivními faktory , včetně zvýšené hladiny dobrého cholesterolu. Tato strava je bohatá na ovoce, zeleninu, ořechy, olivový olej a ryby a obsahuje také mnoho bylinek a koření, jako je rozmarýn, oregano a zázvor. Použití rozmarýnu při vaření zlepšuje nutriční hodnotu pokrmů a obohacuje jejich chuť o antioxidanty a vlákninu,“ říká lékař.

Dodává, že rozmarýn se skvěle kombinuje s prvotřídním olivovým olejem. Tento olej, získávaný z oliv, má vysoký obsah polyfenolů a mononenasycených tuků. Výzkum ukázal, že mononenasycené tuky pomáhají zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu a snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Díky vysokému obsahu kyseliny olejové, která tvoří 55 až 85 % tohoto oleje, je vynikající náhradou másla, margarínu a dalších nasycených tuků.

Christy Del Coro , odbornice na kulinářství a výživu, doporučuje používat rozmarýn k ochucení olivového oleje, abyste zvýšili příjem mononenasycených mastných kyselin. Je to také skvělý způsob, jak využít zbytky rozmarýnu z jiných receptů. Přidejte ho do popcornu pro zdravou a chutnou svačinu nebo ho zakomponujte do celozrnného pečiva, pečené zeleniny a salátových dresinků. Olivový olej s příchutí rozmarýnu je skvělým způsobem, jak podpořit konzumaci zeleniny a dodat jí další chuť.

„Pro udržení zdravé hladiny cholesterolu se doporučuje zvýšit příjem potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny a vlákninu a zároveň snížit příjem nasycených tuků. Pokud máte vysoký cholesterol, kontrolujte příjem nasycených tuků z mléčných výrobků, tučných jídel a červeného masa. Pokud se však rozhodnete občas si červené maso dopřát, držte se libovější varianty hovězího masa a používejte bylinkové marinády,“ říká odbornice na výživu.

Bylinky, jako je rozmarýn, nejenže dodávají pokrmům chuť a vůni, ale také pomáhají maso zkřehčit . Používání rozmarýnu v marinádách může také snížit riziko vzniku karcinogenních sloučenin při pečení masa. Odbornice na vaření a výživu Sarah Haasová upozorňuje, že používání čerstvého nebo sušeného rozmarýnu při vaření přináší podobné výhody.

Důležité: Tento článek obsahuje obecné informace pro referenční účely a neměl by být chápán jako alternativa k lékařskému poradenství. Nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem, ani by neměl být používán jako samoléčba! Před užíváním bylinek se poraďte s lékařem!

Leave a Response