Blog

Hnojiva, díky nimž jsou brambory malé a bez chuti

140views

Chyby při hnojení , přispívají ke snížení kvality budoucí úrody. Zejména nesprávné použití některých hnojiv má za následek hlízy malých rozměrů, které nemají výraznou chuť. Při nadměrném používání dusíkatých hnojiv a organických látek se pravděpodobně dočkáte přesně tohoto výsledku. Faktem je, že brambory je třeba těmito látkami hnojit, ale je důležité dodržovat míru.

Nadbytek dusíku – jak působí na brambory

Bez dusíku nebudou hlízy velké a škrobnaté. Jakmile se však obsah tohoto stopového prvku v půdě zvýší nad normál, začnou jejich vrcholky růst příliš rychle. Výsledkem bude tvorba malých hlíz, které budou pravděpodobně vodnaté. Proto nepoužívejte příliš mnoho dusíkatých hnojiv (norma je 6 gramů na metr čtvereční). Nezapomeňte také na draslík a fosfor.

Při šetrné aplikaci mají organická hnojiva na zahradní plodiny pozitivní vliv: hlízy se dobře tvoří a obsahují normální množství škrobu. Pokud však organická hnojiva aplikujete nadměrně, obsah škrobu se naopak velmi sníží. Nepoužívejte více než pět kilogramů organických hnojiv na metr čtvereční plochy.

Kromě hnojení má na chuť hlíz vliv také zalévání a správné hrabání.

Rostlina se cítí nejlépe, když její kořeny rostou ve volné, dobře prohřáté půdě se stálým přístupem vzduchu. Za tímto účelem je třeba keře dvakrát zkypřit, tj. na každý stonek navršit kopeček hlíny, ve kterém brambory zapustí další kořeny. Na těchto kořenech se jistě vytvoří hlízy, a výnos se tak výrazně zvýší. Současně s hrabáním je třeba odstranit plevel. Krmení by se mělo provádět ihned po objevení klíčků a poté ještě jednou nebo dvakrát ve dvoutýdenních intervalech.

Mnoho zahrádkářů používá při hrabání místo zeminy různé druhy mulče: slámu, shnilé piliny, řezané seno, plevel atd. Mulč je však třeba používat opatrně, protože v organických zbytcích může vzniknout hniloba, která hlízy znehodnotí. Pokud se léto změní na deštivé, je lepší od použití mulče upustit.

Někteří zahrádkáři zastávají názor, že bramborové záhony není třeba zalévat. Pokud totiž prší pravidelně jednou za 1-2 týdny, pak rostliny dostávají dostatek vláhy potřebné pro jejich růst. V období sucha však nedostatek zálivky výrazně sníží počet hlíz a sníží výnos.

Během léta je nutné brambory zalévat alespoň třikrát: po vyklíčení, na začátku kvetení a po odkvětu. Každý keřík by měl dostat alespoň tři litry vody. Zalévání je důležité zejména u kyprých písčitých a písčitohlinitých půd, které špatně zadržují vláhu. Následující den je nutné půdu vyhloubit, aby se snížila rychlost odpařování vláhy.


Leave a Response