Blog

Jak se zbavit bramborového brouka – lidové metody, které fungují

187views

Ruční sběr škůdců a larev je poměrně časově náročný proces, který není vždy účinný. Místo toho můžete v blízkosti brambor vysadit určité plodiny, které hmyz odpuzují, nastražit pasti a návnady a postříkat je vhodnými roztoky.

Lidové metody boje proti brouku bramborářskému

Vysazujte vedle brambor měsíčky a trávník. Chrobák bramborový nemá rád vůni těchto rostlin, takže bramborám neublíží. Mezi řádky můžete také vysadit fenykl, nasturtium, hrách, fazole nebo luštěniny.

Další metoda spočívá ve výrobě pasti. Mezi řádky vykopejte několik prázdných plastových nebo kovových plechovek tak, aby jejich hrdla byla na úrovni země. Vložte do nich nakrájené brambory. Chrobák bramborový z Colorada do nádoby vleze, ale nebude se moci dostat ven.

Někteří zahrádkáři nalévají do sklenic roztok močoviny (1 šálek na 1 čtvrtku vody). Tento jed by se měl jednou týdně měnit.

Chrobák bramborový z Colorada nemá rád dřevěný popel, cibuli a luštěniny. Při sázení brambor do nich vložte fazole, hrst dřevěného popela a cibulové slupky. Ty rostlinu nakrmí a odpudí škůdce. Brouci také nemají rádi jalovec, který můžete při sázení hlíz umístit do jamek.

Použít lze také listy vlašských ořechů. Ty je třeba nejprve namočit do vody, poté roztok přefiltrovat a postříkat jím vzdálenost mezi záhony. Zahrádkáři se často spoléhají ještě na jednu metodu – posypávají keře brambor dřevěným popelem. Tato metoda by se měla používat po dešti nebo ráno po odeznění rosy.

K ochraně záhonů před bramborovým chrobákem coloradským používají zahrádkáři odvar z pampelišky a přesličky nebo pelyňku – 200 g čerstvé byliny se vaří 15 minut v kbelíku a po vychladnutí se 0,5 litru odvaru zředí v 10 litrech vody.

Hořčice má také škodlivý účinek na škůdce. V 10 litrech vody se zředí 100 gramů suché hořčice a přidá se 100 mililitrů 9% octa. Také zřeďte 100 gramů suché hořčice v 1 litru vody a přidejte trochu nastrouhaného domácího mýdla. Připravené roztoky se používají k postřiku.

Leave a Response