Přírodní hnojiva v poslední době opět získávají na popularitě, protože mnoho lidí začalo prosazovat ekologické zemědělství.
To umožňuje pěstovat zdravější plodiny, které nebudou mít ve svém složení žádné chemické látky.
Jedním z důležitých prvků ekologického zemědělství je kompost. Toto hnojivo můžeme směle nazvat univerzálním: těžko najdete rostlinu, která by z takové „pochoutky“ neměla „radost“.
Kompost má však jednu podstatnou nevýhodu: dlouho dozrává.
Jak tento proces urychlit pomocí jednoduchého prostředku?
Jak se ukázalo, existuje neuvěřitelně jednoduchý a cenově dostupný prostředek, který dokáže proces zrání hnojiva urychlit na krátkou dobu. Je třeba smíchat litrový sáček kefíru s kbelíkem vody a nalít ho do kompostovací jámy.
Je důležité si uvědomit, že kvašený mléčný nápoj by měl být nepasterizovaný. Pouze v tomto případě je pozorováno, že prostředek má „magické vlastnosti“.
Pokud takový kefír nemáte po ruce, můžete vždy použít syrovátku. Poměry výrobku budou naprosto stejné.