Blog

Jak vyhnat brouka bramborového bez jakýchkoli přípravků

127views

Chrobák bramborový coloradský je jedním z nejnenáviděnějších škůdců pro každého zahrádkáře. Jeho přítomnost může zničit úrodu brambor a způsobit vážné škody. Jak se ho však zbavit bez použití chemických prostředků? Ukazuje se, že je to docela dobře možné. V následujících řádcích vám nabídneme několik účinných metod, které jsou nejen bezpečné, ale také snadno proveditelné.

Aromatická ochrana koriandru

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak odehnat brouka bramborníka coloradského, je použití pachů, které nesnáší. Zkušení zahradníci radí používat koriandr. Při sázení brambor přidejte do výsadbových jamek několik semen koriandru. Tato metoda nejen ochrání úrodu brambor, ale také odradí škůdce od vaší zahrady.

Vysazujte fazole a měsíčky pro větší ochranu

Pro ještě účinnější ochranu vysaďte po obvodu bramborových záhonů fazole a měsíčky. Tyto rostliny vytvářejí přirozenou bariéru, které se brouk bramborníček vyhýbá. Jedná se o jednoduchý, ale účinný způsob, jak udržet brambory zdravé a nepoškozené.

Roztok dřevěného popela

Další vynikající metodou ochrany zeleniny je použití roztoku dřevěného popela. Smíchejte 100 gramů popela s 10 litry vody a postříkejte ráno, jednou nebo dvakrát týdně, než rostliny vykvetou. Tato směs vytváří pro brouka bramborníka coloradského neatraktivní prostředí a pomáhá zabránit jeho napadení.

Zázraky kukuřičného škrobu

Zkušení zahrádkáři tvrdí, že kukuřičný škrob dokáže zázraky i v boji proti bramborovému chrobákovi. Posypte listy brambor kukuřičným škrobem a postříkejte je trochou vody. Tato past působí na škůdce zničujícím způsobem a zahubí ho.

Borovicové štěpky pro dlouhodobou ochranu

Jednou z účinnějších metod je použití borových štěpků. Jednou za dva týdny jimi posypte půdu kolem bramborových rostlin. Tato metoda vytváří nepříznivé podmínky pro chrobáka bramborového a pomáhá chránit úrodu.

Boj s broukem bramborovým bez použití chemických látek je nejen možný, ale i snadno proveditelný. Pomocí přírodních metod, jako jsou koriandr, fazole, měsíček, roztok dřevěného popela, kukuřičný škrob a borové štěpky, můžete účinně chránit své výsadby. Doufejme, že pro vás budou tyto tipy užitečné a pomohou vám vypořádat se s tímto nenáviděným škůdcem.

Leave a Response