Blog

Jak zachránit rajčata po phytophthora: tipy zkušených zahradníků

Помидоры
45views

Fytoftora je pro zahrádkáře skutečnou noční můrou. Tato zákeřná choroba může zničit úrodu rajčat během několika dní.

Nezoufejte však: existují způsoby, jak rajčata zachránit i po napadení fytoftorou.

Rozpoznání příznaků

Prvním krokem v boji proti fytoftoře je včasné odhalení choroby. Pozorný zahradník si všimne charakteristických příznaků: hnědých skvrn na listech, stoncích a plodech.

Listy se začínají kroutit a zasychat a na rajčatech se objevují tvrdé tmavé plochy. Při vysoké vlhkosti se na postižených místech vytvoří bílá patina.

Okamžitá opatření

Při zjištění prvních příznaků fytoftózy je třeba jednat rychle a rozhodně. Napadené části rostlin by měly být okamžitě odstraněny a spáleny.

Tento postup je důležité provádět za suchého počasí, aby se zabránilo šíření spor. Po prořezání dezinfikujte nářadí roztokem manganu nebo alkoholem.

Ošetření fungicidy

Klíčovým krokem k záchraně rajčat je fungicidní ošetření. Proti Phytophthora jsou účinné přípravky na bázi mědi, jako je Bordeaux liquid nebo chlorid měďnatý.

Postřik se provádí za suchého počasí a důkladně se jím pokryjí všechny části rostliny včetně spodní strany listů.

Lidové metody

Kromě chemických prostředků lze použít i lidové metody. Roztok syrovátky nebo odstředěného mléka pomáhá posilovat imunitu rostlin.

Odvar z přesličky polní má také protiplísňový účinek. Tyto prostředky se používají jako preventivní opatření nebo při prvních příznacích onemocnění.

Zlepšení pěstebních podmínek

Pro úspěšné oživení rajčat je nutné vytvořit nepříznivé podmínky pro rozvoj Phytophthora.

Je nutné zlepšit větrání skleníků a pařenišť, prořezávat zahuštěné výsadby. Zálivka se provádí pouze pod kořeny, aby se voda nedostala na listy. Mulčování půdy pomáhá udržovat optimální vlhkost.

Krmení a péče

Rostliny, které se zotavují z fytoftózy, vyžadují zvláštní péči. Pravidelné hnojení fosforečno-draselnými hnojivy posiluje imunitu rajčat.

Nadbytek dusíku v tomto období může vyvolat nové propuknutí choroby. Důležité je udržovat optimální teplotu a vlhkost vzduchu.

Leave a Response