Blog

Jedná se o koření číslo 1 pro snížení hladiny cukru a cholesterolu.

141views

Přestože koření nedokáže zcela vyléčit vysoký cholesterol, některé z nich ho dokáže výrazně snížit. Čtěte dále a zjistěte, které koření doporučují odborníci na výživu.

Dr. Renee Korczaková uvádí, že podle přehledu Nutrients 2023 koření obsahuje účinné rostlinné sloučeniny, které snižují hladinu cholesterolu, zlepšují průtok krve a udržují hladinu cukru v krvi.

Nejlepší koření pro snížení cholesterolu

Skořice je nejlepší volbou pro snížení hladiny cholesterolu. Pomáhá také snižovat hladinu cukru v krvi u diabetiků a má protizánětlivé účinky.

Prof. Jordan Hill doporučuje zařadit do jídelníčku skořici, kajenský pepř, česnek, zázvor a kurkumu. Dr. Korczak dodává, že ne všechny druhy skořice jsou stejné.

Skořice ( Cinnamomum zeylanicum) se získává z kůry stromů. Podle přehledu klinických studií z roku 2019 , snižuje hladinu cukru a cholesterolu a tlumí záněty. Skořice obsahuje cinnamaldehyd a kyselinu skořicovou, které mají antioxidační vlastnosti.

Studie prokázaly, že dávky skořice v rozmezí od 1500 mg do 6 gramů denně snižují hmotnost, celkový cholesterol, LDL a triglyceridy u diabetiků a lidí s metabolickým syndromem . Tyto studie však měly omezený vzorek a krátkou dobu trvání. Metaanalýza 15 studií z roku 2022, které se zúčastnilo 1020 osob, potvrdila snížení LDL a triglyceridů při užívání skořice.

Měli byste užívat doplňky stravy se skořicí?

„Než začnete užívat doplňky stravy se skořicí, poraďte se se svým lékařem, zejména pokud užíváte léky snižující hladinu cholesterolu nebo glukózy,“ říká Dr. Korczak.

Upozorňuje, že výzkumy účinků koření na hladinu cholesterolu jsou rozporuplné. Doplňky stravy se skořicí by proto měly doplňovat, nikoliv nahrazovat zdravý životní styl, stravu s vysokým obsahem vlákniny, pravidelné cvičení, kvalitní spánek a kontrolu hmotnosti.

Jak používat skořici ve svém jídelníčku?

Používání skořice při vaření je prospěšné. Doporučuje se konzumovat ¼ až 1 čajovou lžičku denně. Je vhodnější volit cejlonskou skořici, protože skořice Cassia obsahuje více kumarinu, který ve velkých dávkách může poškodit játra. Skořici přidávejte do pečiva, kávy, těsta na palačinky, jogurtu, polévek, dušeného masa a čaje.

Další způsoby snižování hladiny cholesterolu

Pro snížení hladiny cholesterolu je důležitá kvalitní strava. Jezte různé rostlinné potraviny bohaté na vlákninu: celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semena, ovoce a zeleninu.

Prof. Hill doporučuje vybírat si bílkoviny s nízkým obsahem nasycených tuků: kuřecí, krůtí, ryby, tofu a tempeh a omezit příjem červeného masa, sýrů a alkoholu. Snížení hladiny cholesterolu pomůže také pravidelné cvičení a návštěva zdravotníka.

Důležité: Tento článek má pouze informativní charakter! Nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response