Čištění dlažebních kostek je základem péče o povrch, aby nám sloužil dlouhá léta a vypadaly esteticky. Navzdory své odolnosti je vystaven faktorům, které mohou zanechat trvalé nečistoty. Jak čistit dlažební kostky? Možná si ani neuvědomujete, že máte po ruce účinné prostředky.

Čištění dlažebních kostek – vždy začněte testem

Dlažební kostky kolem domu nebo na příjezdové cestě jsou v kteroukoli denní nebo noční hodinu vystaveny různým faktorům, které způsobují, že jsou pokryty množstvím nečistot. Při práci na pozemku se může znečistit mastnotou nebo barvou. V takových situacích je třeba jednat rychle, přesto nezapomínejte na pravidelné čištění dlažebních kostek.

Musíte odstranit čerstvé skvrny, písek, mech a listy, které padají na povrch. Bez ohledu na to, zda si vyberete specializované čistící prostředky nebo použijete domácí prostředky, vždy nejprve proveďte jednoduchý test. Naneste malé množství vybraného prostředku na nenápadné místo mimo cestu. Takto se ujistíte, že produkt nezpůsobí žádnou škodu.

Jaký je přínos čištění dlažebních kostek octem?

Zde je opatření, které je dobře známo všem příznivcům tvorby vlastních čistících prostředků. Použití octa v domácnosti je velmi všestranné, ale vyplatí se jít za čtyři stěny. Je to lék na jeden z nejčastějších problémů majitelů nemovitostí. Poslouží k čištění mechu od dlažebních kostek.

Zelená vrstva působí nejen dojmem zanedbaného povrchu. Mech rostoucí ve štěrbinách může způsobit netěsnost povrchu kostky a časem poškodit celou její strukturu. Jak tedy odstranit mech z dlažebních kostek? Připravte si roztok z vody a kuchyňského octa v poměru 1:2. Nalijte do rozprašovací láhve a nastříkejte na povrch. Nánosy vyčistěte kartáčem a poté kostku opláchněte tlakovým čističem.

Jak odstranit olej z dlažebních kostek?

Mastné skvrny od oleje nebo mastnoty se považují za jedny z nejobtížněji odstranitelných. Jelikož je zde rozhodující rychlý reakční čas, je třeba připomenout, že domácí opravné prostředky pro mytí bloků jsou často po ruce, takže můžeme okamžitě jednat.

Ošetření skvrny silným proudem vody smíchané s mycím prostředkem přináší velmi dobré výsledky. Navíc, pokud na skvrnu ihned nasypeme písek, část nečistot absorbuje a zůstanou smýt jen zbytky mastné špíny. Účinná reakce zabrání pronikání oleje hluboko do dlažebních kostek.

Plevel v dlažebních kostkách nemá šanci

Rostou bez pozvání a okamžitě se stanou viditelnými. Plevel v dlažebních kostkách může vyrůst iz malých prasklin, což přivádí majitele nemovitostí k šílenství. Namísto nervozity je lepší jednat inteligentně a použít výrobek z kuchyňské skříňky.

Soda bikarbonu na plevel působí jako zabiják nechtěných vetřelců. Nejlépe funguje na mladých a ještě nevyrostlých rostlinách. Potom je už jen posypte sodou bikarbonou a pak už jen odstraňte odumřelé úlomky z povrchu.

Pokud plevel již dosáhl velké velikosti, bude třeba jej mechanicky odstranit. Potom na tato místa přisypte sodu bikarbonu, abyste zabránili jejímu opětovnému růstu.

Související články:

Vezměte si hrst z kuchyně a posypte jí kolem rostlin. Mravenci si okamžitě sbalí kufry a do zahrady se už nevrátí

Zapomeňte na drátěnku. Do půl sklenice vody přidám 2 polévkové lžíce. 10 minut a pánev je jako nová