Blog

Kdy je nutné provést ruční opylení rajčat?

135views

Vymírání včelstev patří k největším hrozbám pro lidstvo, protože opylují rostliny, bez nichž není možné pěstovat plodiny. Nízké výnosy způsobené různými faktory, včetně nedostatku opylení, by lidstvu způsobily hladomor.

Díky větru a nepřetržité práci hmyzu se pyl přenáší z jedné rostliny na druhou, což umožňuje oplodnění a produkci semen a plodů. Tvrzení, že bez včel není možné pokračovat v životě na Zemi, není zdaleka přehnané. Proto si i ti, kteří se včel bojí kvůli alergické reakci na ně a jejich produkty nebo vůbec bezdůvodně, uvědomují, jak důležitou roli hrají ony a další hmyz při opylování rostlin, a jsou znepokojeni klesajícím počtem včel, který je způsoben také používáním insekticidů, herbicidů a pesticidů při péči o plodiny.

Nedostatek opylování vede k nedostatku plodů, špatné úrodě a nedostatku příjmů pro ty, kteří se profesionálně zabývají pěstováním ovoce, zeleniny a dalších plodin. Pokud tedy není dostatek včel, které by tuto důležitou činnost vykonávaly, ujímají se role včel sami zahrádkáři a opylování provádějí ručně, pomocí speciálních kartáčů a dalších pomocníků, které jsou k tomuto účelu na trhu k dispozici. Pokud pěstujete rajčata a potřebujete pro ně dělat včely, je důležité vědět, jak ručně opylovat rajčata a co je k tomu potřeba.

Umělé opylování – vše, co potřebujete vědět o ručním opylování rajčat

Pokud není k dispozici dostatek včel a hmyzu, který by rajčata opyloval, stává se tato práce povinností zemědělců a osob, které se zemědělstvím zabývají profesionálně. Úloha včelí královny je sice pracná, ale není náročná – prodávají se dokonce speciální kartáče na přenášení pylu ze samčích rostlin na samičí. Říká se tomu umělé, ruční nebo dokonce mechanické opylování. Kdy ručně opylovat rajčata, to je otázka, která vzrušuje zahrádkáře pěstující tyto lahodné červené plody. Ruční opylení je nutné v následujících situacích:

  • Pokud se snažíte zachovat čistotu odrůd. V tomto případě je chybou nechat rajčata opylovat hmyzem, protože nemůžete zaručit, že přinesený pyl nepochází z jiné odrůdy.
  • Při provádění hybridizace, procesu, jehož cílem je vytvořit odrůdy odolné vůči chorobám a škůdcům, které se právě z těchto důvodů snadněji pěstují.
  • Pokud vám chybí hmyz a včely, které by se postaraly o opylování, je ruční opylování rajčat nutností, pokud se chcete těšit z bohaté úrody a aby vaše tvrdá práce přinesla ovoce.
  • Pokud vaše rajčata bohatě kvetou, ale nepotěší vás plody, jedním z možných důvodů je, že nejsou opylována. V tomto případě je to ruční opylení rajčat, které potřebujete, abyste se mohli těšit z dobré úrody. Je samozřejmě možné, že důvodem je něco jiného, takže nespoléhejte na to, že ruční opylení dokáže zázraky, pokud není příčinou nedostatku zralých rajčat. To, že vaše rajčata nedozrála z důvodu nedostatečného opylení, poznáte podle toho, že jste se podívali na jejich květy – opylené květy mají okvětní lístky obrácené dozadu. Pokud jste si jich nevšimli, je to nedostatek opylení, který musíte řešit.

Jak ručně opylujete rajčata?

Ruční opylení rajčat je snadné. Nepotřebujete ani štěteček na přenášení pylu a napodobení včely. Stačí rajčata protřepat. To je možné díky tomu, že jsou hermafrodity, tj. mají květy s tyčinkami a pestíky, u nichž stačí k opylení zatřepání.

K podobnému opylení rukou protřepáním dochází i u dalších plodin, jejichž květy jsou rovněž známé jako hermafrodity. Všechny tyto rady o opylování rajčat protřepáváním platí s obzvláštní platností pro rostliny pěstované v interiéru, kde není vítr, pomocník při opylování, který by odvedl svou práci a rozkýval rostliny, což se může ukázat jako více než dostatečné k provedení opylení.

Ve sklenících mají majitelé rajčat kromě nedostatku větru ještě jeden problém, který ztěžuje opylování – vlhkost. Ztvrdnutí pylu při vlhkosti nad 70 % brání jeho rozptylu, což znemožňuje opylení.

Zajímavostí je, že pokud se samičí květy neotevřely a vy přemýšlíte, jak dosáhnout opylení, můžete použít lednici k uskladnění samčích květů. Odřízněte samčí květy, ponořte je do vázy a uložte na několik dní do lednice, dokud se samičí květy neotevřou, a použijte samce k opylení.

Leave a Response