Blog

Kdy se provádí první postřik brambor?

174views

Přestože domovinou brambor je Jižní Amerika a do Evropy – do Španělska – byly přivezeny až v 16. století, patřily k nejkonzumovanějším potravinám, které byly na starém kontinentu původně známé jako jídlo pro chudé, protože byly levné a syté. Připravená speciálnějším způsobem a jako součást jiných receptů je však skutečným zážitkem pro smysly a je dostatečně lahodná, aby vytvořila kulinářské kouzlo, které zdaleka není spojováno s nedostatkem a chudobou.

Brambory patří i u nás k nejkonzumovanějším potravinám, a to jak podle starých autentických receptů, podle kterých je připravovali naši předkové, tak podle moderních a sofistikovaných, které z brambor dělají kulinářský svátek pro znalce. A přestože je u nás dostupná a cenově přijatelná a lze ji najít všude v obchodní síti, někteří majitelé pozemků na svých zahrádkách si ji raději pěstují sami. Aby se jim však jejich usilovná práce vyplatila, potřebují znát nezbytnou péči, kterou musí bramborám věnovat, aby se těšily dobré úrodě.

Mezi tuto péči patří postřikování zeleniny, aby byla chráněna před chorobami a škůdci, kteří mohou úrodu snadno zničit a připravit pracovníka o úrodu. Co je důležité vědět o postřiku brambor, kdy bychom měli provést první postřik brambor a jaké choroby a škůdci brambory nejčastěji napadají, to jsou některé z důležitých otázek, jejichž odpovědi bychom měli znát, pokud jsme se rozhodli pěstovat vlastní brambory pro náš stůl.

Postřik brambor – co je důležité vědět?

U skleníkových brambor je riziko poškození chorobami a škůdci nižší než u brambor pěstovaných venku. Pokud se chystáte sázet brambory na zahradě, a nikoli ve skleníku, je důležité mít na paměti, že po výsadbě je důležité provést ošetření fungicidy a insekticidy, aby byly brambory chráněny před škůdci a chorobami, tj. první postřik brambor je po výsadbě na zahradě.

Není to však jediný postřik, ani není dostačující, a pokud se v postřicích nepokračuje po celou vegetační sezónu podle speciálního harmonogramu, který závisí na vývojových stádiích brambor, existuje reálné riziko, že se vám brambory nepodaří vypěstovat a choroby a škůdci vás připraví o úrodu. Kombinace insekticidů, herbicidů a fungicidů přináší nejlepší výsledky a poskytuje maximální ochranu brambor, čímž zajišťuje dobrý výnos.

Přestože je systematické provádět postřik brambor v každé fázi jejich vývoje, nejdůležitější je postřik provádět ve fázi poupat a před květem, kdy jsou brambory nejzranitelnější. Je důležité, aby se postřik prováděl ve dnech s mírnými teplotami, beze srážek a větru a podle klimatických podmínek.

Nejčastější choroby a škůdci brambor

Abyste věděli, jaké přípravky potřebujete k postřiku brambor, měli byste se nejprve seznámit s nejčastějšími škůdci a chorobami, které je napadají. Mezi ně patří např:

– Škůdci, jako jsou mšice, brouk bramborový (Colorado).

Mšice se velmi rychle množí, což vyžaduje opatření proti nim, v ideálním případě preventivní, v horším případě okamžitá po zjištění problému. Chrobák bramborový se rovněž rychle množí, ničí brambory, a tím i úrodu, může létat na velké vzdálenosti při hledání brambor a je obtížné proti němu bojovat. Proto se pro brambory doporučují profylaktické postřiky proti nejčastějším škůdcům, kteří je ohrožují. Existují jak insekticidy, které se dávají do půdy při výsadbě, tak přípravky určené k následné péči a postřiku brambor.

– Plevele

Plevel dusí rostliny, které pěstujete, a škodí jim tím, že jim odebírá potřebné živiny a vláhu. Plevel nemusíte odstraňovat ručně. Existují přípravky, které tuto důležitou práci udělají za vás a plevel po postřiku zničí.

– Plíseň bramborová

K boji s plísní bramborovou nepotřebujete ani speciální přípravek. Výbornou práci odvede roztok s vodou a tekutým mýdlem.

– Bakteriální a virové choroby

Brambory trpí viry a bakteriemi i plísněmi. Můžete je chránit vhodnými přípravky a v agrofarmacích, kde je budete nakupovat, vám jistě pomohou s výběrem, poradí vám a budou vycházet ze všech podrobností ovlivňujících vaši produkci brambor.

Leave a Response