Blog

Lékař: toto jasné znamení prozradí vysoký cholesterol při chůzi

121views

Důležitost včasné diagnózy a kontaktování lékaře za účelem zjištění příčiny těchto příznaků je v tomto případě nesmírně důležitá. Podrobněji o tom hovoří ruský výzkumník a kardiolog Dr. Filip Kopilov. Odborník vysvětluje, že když krevní sraženina zablokuje lumen cévy, vše, co je po proudu krve, začne odumírat.

Jedním z příznaků tohoto onemocnění je bolest, křeče a slabost v nohou při fyzické aktivitě, včetně chůze. Tyto příznaky však obvykle odezní s odpočinkem.

Cholesterol je látka podobná tuku, která hraje v lidském těle důležitou roli. Podílí se na tvorbě buněčných membrán, syntéze hormonů a vitaminů. Nadbytek cholesterolu však může vést k tvorbě plaků na stěnách cév, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Intermitentní klaudikace jsou jedním z projevů aterosklerózy, onemocnění, při kterém se cholesterol usazuje na stěnách tepen, způsobuje jejich zúžení a zhoršuje prokrvení tkání. V případě dolních končetin se to může projevit bolestí při chůzi.

„Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky mohou být spojeny nejen s vysokou hladinou cholesterolu, ale i s jinými onemocněními. Pro přesnou diagnózu a určení příčiny byste se proto měli poradit s lékařem,“ říká odborník.

Další příznaky vysoké hladiny cholesterolu

„Cholesterol nad normu má vnější projevy,“ říká odborník.

„Na přítomnost problémů v těle mohou poukazovat specifické novotvary: podkožní ložiska cholesterolu -xantelazmata, vypadají jako plaky a objevují se hlavně v oblasti očních víček a kolem oční bulvy, ixantelazmata, která se tvoří v oblastech šlach po celém těle a připomínají kožní jizvy. Kromě toho se u člověka s vysokou hladinou cholesterolu mohou vyskytnoutcetuberózní xantomy – velké tukové výrůstky – od 1 do 5 cm. Mají tmavě žlutou, někdy hnědou barvu. Mohou se objevit na prstech, loktech, kolenou, hýždích,“ říká kardioložka Dr. Ekaterina Leshchenko.

„Ukazuje se také nadbytek cholesterolubílý lem na okrajích oční rohovky, tento příznak se nazývá „lipoidní oblouk“. Při poruchách metabolismu a hormonální regulace se často vyskytuje další patologický stav, který zahrnuje zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a má zjevné vnější příznaky -metabolický syndrom, při kterém se rozvíjí abdominální obezita, hlavně v oblasti pasu,“ dodala odbornice.

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem! Informace v něm uvedené nelze použít k autodiagnostice!

Leave a Response