Blog

Nejlepší večeře pro seniory – jaké potraviny zařadit do jídelníčku

129views

Správná výživa hraje klíčovou roli při udržování zdraví a pohody seniorů. S přibývajícím věkem se váš organismus stává zranitelnějším, proto je důležité věnovat zvláštní pozornost výběru potravin, které vám pomohou udržet optimální zdraví, uvádí publikace The Health Site.

Zelenina a ovoce – Zelenina a ovoce, bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty, jsou nezbytnou součástí zdravé stravy pro seniory. Pomáhají posilovat imunitní systém a snižují riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Rostlinné oleje, semena a ořechy – důchodcům se doporučuje konzumovat zdravé tuky, které jsou bohaté na olivový olej a jiné nerafinované rostlinné oleje, rybí tuk a ořechy. Ty obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zlepšovat zrak, funkci mozku a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Mléčné výrobky – Mléčné výrobky, bohaté na vápník a vitamin D, hrají důležitou roli při udržování zdravých kostí u seniorů. Pomáhají předcházet osteoporóze a posilují zuby, což je důležité zejména ve vyšším věku.

Obiloviny a celozrnné výrobky – Obiloviny a celozrnné výrobky bohaté na vlákninu pomáhají udržovat zdravý trávicí systém a snižují riziko vzniku cukrovky 2. typu, mají také vysoký obsah energie, což je nezbytné pro udržení aktivního životního stylu seniorů.

Maso a ryby – Starší lidé potřebují jíst dostatek bílkovin, které jsou důležitou živinou pro udržení zdraví svalů a celkové energie. Vynikajícími zdroji bílkovin jsou ryby, mořské plody, drůbež, vejce a mléčné výrobky.

Je známo, že svalová hmota s věkem ubývá, ale tuková hmota naopak přibývá, a abyste nevyvolali vznik nových nebo zhoršení chronických onemocnění, vyplatí se pečlivě sledovat svůj jídelníček. To je důležité pro milovníky masa, protože s věkem by strava měla být co nejzdravější a nejvyváženější. A k tomu se maso jako produkt obsahující bílkoviny, živočišné tuky a aminokyseliny dobře hodí.

Maso je zdrojem bílkovin a železa, které lze jinými potravinami – ořechy, luštěninami, mořskými plody – nahradit jen částečně, protože jako jediné obsahuje některé aminokyseliny a stopové prvky, živočišné tuky, které tělo potřebuje. Maso můžete připravovat různými způsoby, záleží na vašich preferencích.

Důležité: Tento článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response