Blog

Obáváte se špinavých pánví nebo kastrolů? Vyrobte si tento účinný čisticí prostředek z několika málo ingrediencí.

20views

Špinavé hrnce a pánve jsou častým problémem v každé domácnosti, zejména pokud pravidelně vaříte. Připáleniny a mastnota mohou z vašeho nádobí rychle udělat esteticky nehezké a obtížně čistitelné předměty. Nemusíte však zoufat ani utrácet za drahé čisticí prostředky. Dnes vám představíme jednoduchou a ekologickou metodu, která vašemu nádobí navrátí původní lesk pomocí několika běžných ingrediencí.

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce soli
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 10 lžic octa
  • Tasemnice

Jak na to:

1) Příprava čisticí směsi: V prvním kroku smíchejte sůl, jedlou sodu a , abyste vytvořili účinný čisticí roztok přímo určený k odstranění spálenin.

2) Čištění: V případě, že je potřeba vyčistit skvrny, můžete použít tzv: Pomocí drátěného kartáče naneste připravený roztok na povrch nádobí. Použijte dostatečnou sílu, abyste odstranili všechny nečistoty. V případě potřeby můžete pro lepší účinek přidat do směsi trochu mýdla nebo jiného čisticího prostředku.

3) Dokončete: Po důkladném umytí nádobí opláchněte vodou a v případě potřeby proces opakujte. Připomeňme, že lesklý vzhled nemusí být po prvním použití viditelný, ale pravidelným mytím dosáhnete požadovaného výsledku.

Další tipy pro čištění:

Problémy se spáleným mlékem: Pokud máte problém s připáleným mlékem, zkuste olej. Stačí nanést olej na postižené místo, nechat ho působit a poté odstranit houbičkou.

Prací prášek na popáleniny: Další účinnou metodou je použití pracího prášku. Přidejte několik čajových lžiček do hrnce nebo pánve, přiveďte k varu vodu, nechte ji odstát a poté změklou spáleninu vyjměte.

Tato jednoduchá a úsporná metoda vám umožní udržet nádobí čisté a připravené k dalšímu použití, aniž byste museli utrácet spoustu peněz za specializované čisticí prostředky.


Dřevěné nádobí je nezbytným nástrojem v každé kuchyni, ale správné čištění a údržba jsou klíčem k zachování hygieny a bezpečnosti při přípravě pokrmů. Běžné mytí prostředkem na mytí nádobí často nestačí k důkladnému odstranění bakterií a zbytků jídla. Podívejme se proto na účinné přírodní metody, jak udržet dřevěné nádobí čisté, dezinfikované a bez zápachu.

1. Bílý ocet s antibakteriálním účinkem

Bílý ocet je známý pro své silné dezinfekční schopnosti. V nádobě smíchejte stejný díl vody a bílého octa, ponořte vařečku a nechte ji asi 30 minut působit. Poté vařečku jemně vydrhněte měkkým kartáčem nebo houbou, opláchněte a dobře osušte.

2. Jedlá soda proti bakteriím a zápachu

Z jedlé sody a vody připravte hustou pastu a tuto směs naneste na povrch sporáku. Nechte ji působit 15-20 minut, poté ji vyčistěte měkkým kartáčem, zaměřte se na znečištěná místa, opláchněte a zcela osušte.

3. Citronová šťáva pro osvěžení a dezinfekci

Citronová šťáva je výborná na odstraňování skvrn a má přirozené dezinfekční vlastnosti. Čerstvou citronovou šťávu naneste na horký talíř, nechte působit 10-15 minut, poté opláchněte a osušte.

4. Hrubá sůl pro abrazivní čištění

Hrubá sůl pomáhá odstraňovat zaschlé zbytky jídla. Posypte vařič solí a krouživými pohyby ji pomocí poloviny citronu nebo vlhkého hadříku rozetřete po povrchu vařiče. Opláchněte a důkladně osušte.

5. Esenciální olej z čajovníku pro závěrečnou dezinfekci

Esenciální olej z čajovníku je účinný v boji proti bakteriím. Přidejte několik kapek do vody, namočte do této směsi utěrku a použijte ji k čištění kamen. Nechte ji uschnout na vzduchu.

6. Pravidelná péče je nezbytná

  • Okamžité sušení: Vařiče vysušte ihned po umytí, abyste zabránili hromadění vlhkosti.
  • Vyhněte se dlouhodobému namáčení: Dlouhodobé namáčení může dřevo poškodit.
  • Přírodní ošetření opakujte: Pravidelně opakujte tyto přírodní metody, abyste udrželi sporáky čisté.

Pomocí těchto přírodních a jednoduchých kroků nejen účinně vyčistíte a vydezinfikujete své dřevěné vařečky, ale také prodloužíte jejich životnost.


Trápí vás ucpaná mřížka digestoře? Stačí vám k tomu tyto 2 ingredience a pár minut

Stává se vám, že i když je váš odsavač par zapnutý na plný výkon, v kuchyni je cítit zápach a zdá se, že neodsává vzduch tak, jak by měl? Pokud ano, je pravděpodobně čas vyčistit filtr, který je zanesený starou mastnotou a prachem. Není to nic složitého – ve skutečnosti to zabere jen několik minut.

Zapomeňte na to, že čištění mastné mřížky je zdlouhavý a namáhavý proces. Na trhu sice existuje řada čisticích prostředků, včetně pěny do trouby, hydroxidu draselného, tekutých mýdel, prostředků na mytí nádobí a parních čističů, ale proč sahat po chemikáliích, když můžete stejného výsledku dosáhnout pomocí osvědčených domácích ingrediencí?

Domácí řešení pro čistou mřížku

K účinnému a šetrnému vyčištění mřížky digestoře stačí jedlá soda a teplá voda. Tato metoda je nejen účinná, ale také ekologická a šetrná k vašemu zdraví.

Co budete potřebovat:

  • Velký hrnec, do kterého se vejde alespoň polovina mřížky.
  • Teplá voda
  • Jedlá soda (bikarbona)

Postup čištění:

1) Naplňte hrnec teplou vodou tak, aby byla dostatečně horká, ale ne vařící.

2) Přidejte celý balíček jedlé sody a dobře promíchejte.

3) Ponořte do roztoku alespoň polovinu mřížky a nechte několik minut působit. Poté mřížku otočte a postup opakujte na druhé straně.

4) Pokud se vám zdá, že nečistoty jdou dolů jen s obtížemi, pomozte si houbičkou. V mnoha případech to však nebude nutné, protože jedlá soda skvěle rozpouští mastnotu.

Proč pravidelně čistit mřížku digestoře?

Pravidelná údržba odsavače par je zásadní nejen pro udržení čistoty v kuchyni, ale také pro vaše zdraví. Usazený tuk a prach mohou způsobovat alergie, dusivý kašel a další dýchací potíže. Přestože se doporučuje čistit mřížku alespoň jednou ročně, díky jednoduchosti této metody ji můžete vyčistit, kdykoli zjistíte, že to potřebuje.


Dokonalý čistič trouby.

Čištění trouby je činnost, kterou většina z nás dělá nerada. Těžko přístupné skvrny, připálená špína a všudypřítomná mastnota, která tvoří na povrchu souvislý film, jsou noční můrou každé domácnosti. Naštěstí existuje řešení, které je levné, rychlé a účinné a které vám umožní vrátit troubě lesk, aniž byste museli používat drahé čisticí a odmašťovací prostředky z obchodu.

Tento nápad, jak vyčistit troubu bez námahy a bez chemikálií, láme rekordy na sociálních sítích. Je jednoduchý a mimořádně účinný , překonává i komerční chemické čisticí prostředky. Klíčem k úspěchu je kombinace běžně dostupných ingrediencí, které se obvykle nepoužívají společně, natož v tak účinném poměru.

Co budete potřebovat:

  • 4 polévkové lžíce prostředku na nádobí
  • 0,2 l citronové šťávy
  • 0,4 l octa
  • 2,5 l vlažné vody

Postup:

1) Smíchejte všechny přísady dohromady a směs nalijte do lahvičky s rozprašovačem.

2) Pomocí rozprašovače postříkejte celý vnitřní prostor trouby.

3) Nechte půl hodiny působit, aby směs mohla správně působit.

4) Po uplynutí této doby otřete vnitřek trouby čistým hadříkem nebo utěrkou.

Budete překvapeni, jak rychle a snadno tato směs odstraní z trouby všechny přilepené zbytky jídla, nečistoty a mastnotu. Tento domácí čisticí prostředek vám nejen ušetří peníze, ale je také šetrnější k životnímu prostředí a vašemu zdraví, protože se vyhnete používání škodlivých chemikálií.

Vyzkoušejte tento dokonalý čisticí prostředek a užijte si spokojenost z krásně čisté trouby bez starostí a výdajů za drahé chemikálie. Váš domov bude nejen čistší, ale také zdravější.

https://primainspirace.cz/2024/02/17/vase-mycka-ci-pracka-zapacha/

Závěr

Udržování mřížky kapoty v čistotě není žádná raketová věda. S pomocí jedlé sody a teplé vody můžete dosáhnout skvělých výsledků, aniž byste potřebovali silné chemikálie. Tento snadný a rychlý způsob čištění vám nejen ušetří čas, ale také přispěje k lepší kvalitě vzduchu ve vaší kuchyni.

Leave a Response