Blog

Podívejte se na své nohy: těchto 6 příznaků prozrazuje vysoký cholesterol

120views

Pacienti se o patologii často dozvědí až po záchvatu nebo z krevního testu. Příznaky hypercholesterolemie (jak se vysoká hladina cholesterolu nazývá) se však mohou objevit i na nohou. Britští zdravotničtí odborníci identifikovali šest alarmujících příznaků postihujících nohy, které citoval deník Express.

Příznaky u nohou, které vydávají hypercholesterolemie

Bolest nohou – obvykle se objevuje při chůzi nebo fyzické aktivitě a odezní po několika minutách odpočinku. Bolest může být mírná i silná, často následovaná křečemi. Často bolí obě nohy současně, i když bolest jedné nohy je obvykle horší.

Ztráta ochlupení na nohou – před několika lety provedli vědci z Johns Hopkins University (USA) pokus na myších. Některé hlodavce krmili vyváženou stravou, jiné stravou s vysokým obsahem cholesterolu. Po 9 měsících 75 % myší na nezdravé stravě onemocnělo a začaly jim vypadávat chlupy. Ztráta ochlupení na nohou, pomalý růst vlasů nebo dokonce hladká, lesklá kůže na nohou proto mohou být příznaky vysoké hladiny cholesterolu.

Na problém může poukazovat také necitlivost nebo slabost. K tomu dochází proto, že se cévy v nohách zužují nebo ucpávají.

Nehojící se otevřené vředy na nohou – v důsledku poruch průtoku krve dochází k poškození buněk a tkání. To může vést k tomu, že i malé poranění kůže se velmi dlouho hojí nebo se vyvine ve vřed.

Změna barvy kůže na nohou – je bledší než obvykle nebo zmodrá. Kromě toho jsou často při vysoké hladině cholesterolu nohy studené na dotek. Příčina je stále stejná – zhoršený průtok krve. Svaly nohou ochabují a zmenšují se, protože je zhoršeno jejich prokrvení.

Další možný příznak hypercholesterolemie, který lze pozorovat na nohou, identifikovali lékaři na katedře ortopedické chirurgie lékařské fakulty Medipolské univerzity v Istanbulu. Ve své studii zjistili, že pacienti s plantární fasciitidou (patní ostruhou) měli vyšší hladinu cholesterolu. A věk nad 45 let a trvání příznaků déle než rok zvyšovaly pravděpodobnost patologie.

„Hypercholesterolemie zpožďuje hojení šlach, což způsobuje jejich rupturu a tendinopatii ,“ uvádí studie.

Nepřítomnost těchto příznaků však pacienty nezbavuje potřeby laboratorních monitorovacích metod. Po 40. roce věku byste si měli nechat hladinu cholesterolu kontrolovat alespoň jednou ročně.

V některých případech zcela postačí změna stravy.

Chytrý výběr potravin vám může pomoci výrazně snížit riziko srdečních onemocnění a předčasného úmrtí na ně.

Vaše zdraví do značné míry závisí na vašich stravovacích návycích. Samozřejmě neexistuje jednoznačně zdravé nebo nezdravé jídlo, o všem rozhoduje váš smysl pro proporce. Existují však položky, které rozhodně stojí za to vyzkoušet a zařadit do svého jídelníčku, radí odborníci citovaní publikací.

Zkuste například jako zdravou svačinu použít vlašské ořechy: mají mnoho tělu prospěšných vlastností, včetně snižování hladiny cholesterolu, uvádí publikace s odvoláním na vědecké odborníky.

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravune a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response