Mšice, šneci a housenky jsou noční můrou každého zahrádkáře. Škůdci nám mohou způsobit značné ztráty a je obtížné je vyhubit. Chemická činidla představují hrozbu pro rostliny, proto je lepší používat přírodní metody. Jeden prášek přichází na záchranu.

Boj se škůdci v zahradě nemusí znamenat utrácení peněz na speciální tekutiny. Domácí prostředky jsou mnohem lepší, protože jsou ekologické a bezpečné pro životní prostředí.

Chcete-li se zbavit mšic, šneků, roztočů, mušek, housenek a brouků, vyzkoušejte křemelinu. Nazývá se také diatomit. Vašim rostlinám to nijak neublíží.

Jak odstranit škůdce v zahradě? Postřik z křemeliny

Křemelina jsou vlastně organogenní horniny tvořené schránkami rozsivek, tedy jednobuněčných řas. Je bílé nebo nažloutlé barvy. Je měkký, lehký a ve formě prachu. Má mnoho aplikací v různých oblastech, nejen v zahradnictví. Používá se v dietětice, medicíně, jako bělící prostředek a jako přísada do kosmetiky.

Nejvíce se však uplatní v péči o zahradu, kde slouží jako přírodní hnojivo. Můžete jím posypat přímo rostliny nebo postříkat. 100 g přípravku rozpusťte v litru vody, důkladně promíchejte a postříkejte v zahradě. Nejlepší je to udělat ráno nebo večer. Jednou za měsíc klidně stačí.

Levný způsob, jak se zbavit šneků. Použijte výrobek z vaší kuchyňské skříňky

Pokud je ve vaší zahradě invaze hlemýžďů, místo křemeliny můžete použít přípravek, který pijete každý den. Mluvíme o kávě. Uvařte jako obvykle a nechte vychladnout. Potom ji zřeďte vodou v poměru 1:4 a postříkejte listy rostlin. Takto se zbavíte nejen šneků, ale i hrabošů. Věnujte pozornost také tomu, co je ve vaší zahradě.

Existují rostliny, které svou vůní odpuzují škůdce. Vyplatí se je vysadit do zahrady v blízkosti exemplářů, které jsou obzvláště náchylné k nemocem. Přírodní repelenty proti hmyzu zahrnují česnek, mátu, šalvěj, petunii, měsíček a vratič.

Související články:

Kdy zasít kopr? Už je za rohem! Nezapomeňte si toto datum poznačit. Jinak nebude žádná úroda

Kdy se doporučuje první sečení trávy v roce 2024? Počkejte na toto datum. Na jaře doroste zelená jako pažitka