Blog

Strupovitost brambor – 3 jednoduchá pravidla, jak jí předcházet

202views

Každý zahrádkář by proto měl přijmout nezbytná preventivní opatření, aby nebezpečná bakteriální choroba nepostihla jím pěstovanou plodinu.

Je nutné dodržovat tři důležitá pravidla, která jsou nejúčinnější prevencí. Patří mezi ně výběr správného místa pro výsadbu, správné hnojení a pravidelné zalévání.

Zlatá pravidla ochrany brambor před strupovitostí

Brambory by se neměly sázet v oblastech se zásaditou půdou. Je také žádoucí, aby půda nebyla lehká a písčitá.

Důležité je také pamatovat na nutnost dodržovat střídání plodin: ideálním místem pro výsadbu komentované plodiny bude oblast, kde se v minulé sezóně pěstovaly luskoviny.

Zásadní je také správné hnojení. Riziko strupovitosti snížíme přidáním superfosfátu. Vyhněte se nadbytku draslíku a vápníku v půdě. Draslík a dusičnan vápenatý nejsou pro brambory nezbytné.

Zkušení zahrádkáři se spoléhají také na „lidový“ prostředek, jako je banánová slupka, která se nechá uschnout na slunci, rozemele se na prášek a posype se jí půda. V tomto případě lze použít i hnojení popelem, ale nemělo by se to přehánět.

Poměr dusíkatých, draselných a fosforečných složek by měl být přibližně stejný.

Zavlažování plodin by mělo být časté. Nedostatek vláhy v půdě je častou příčinou strupovitosti.

Typy strupovitosti

Jednoduchý strup – jeho příznaky lze pozorovat na pokožce kořenové zeleniny v podobě malých vřídků nepravidelného tvaru a velikost jednotlivých skvrn může dosahovat až několika centimetrů. Hlavní poškození se vyskytuje na hlízách, ale kromě toho jsou napadeny stolony a kořenový systém rostliny.

Černá strupovitost – tato choroba může postihnout nejen hlízy brambor, ale také stonky a kořenový systém. Na hlízách se choroba projevuje nepravidelně tvarovanými černými výrůstky, které vypadají jako hroudy hlíny. Na nadzemní části rostliny i na kořenech se objevují propadlé hnědé skvrny; v případě intenzivní infekce postižená část rostliny usychá. V první fázi vývoje žije houba na stoncích brambor, přezimuje v hlízách nebo v půdě. Při zimním skladování neztrácejí napadené kořeny téměř nic ze své chuti, ale při klíčení hlíz může činnost houby způsobit jejich hnilobu. Neexistují odrůdy odolné vůči této chorobě, proto se ošetření osiva před výsadbou do půdy považuje za důležité preventivní opatření.

Stříbrná strupovitost – hlavními příznaky jejího výskytu je tvorba tmavě šedých skvrn na slupce plodů se sotva znatelným povlakem; ty mohou mít průměr od 1 do 50 milimetrů. Po určité době se slupka brambor v blízkosti ohnisek infekce odlupuje a proniká do ní vzduch, načež skvrny získají stříbřitou barvu. Je třeba poznamenat, že uvedená choroba může postihnout až 20 % úrody – neexistují odrůdy brambor, které by vůči ní byly imunní.

Leave a Response