Blog

Za jak dlouho po výsadbě brambory vyklíčí?

153views

První výhonky brambor se objeví 15-20 dní po zasazení hlíz do země. V tomto okamžiku začíná péče, protože se mohou objevit plevele, které odebírají živiny z půdy. V tomto případě je důležité udržovat půdu kyprou a odstraňovat plevel.

Péče o brambory

Pouze správná péče umožňuje získat z této plodiny dobré výnosy. Veškerá opatření péče o tuto rostlinu závisí na klimatických podmínkách, úrodnosti půdy a vývojové fázi rostliny. Během celého vegetačního období, po výsadbě semen a před sklizní, je třeba půdu okopávat, kypřit, v případě potřeby zalévat a hnojit užitečnými látkami. kromě toho je nutné ničit škůdce, z nichž hlavním je brouk bramborníček coloradský.

Na malé ploše je racionálnější půdu systematicky překopat, což usnadní přístup kyslíku ke kořenům rostliny. První kopání se provádí 7-10 dní po výsadbě. V tomto případě použijte železné hrábě.

Rovněž je nutné překopávat půdu po silných deštích nebo vydatné zálivce, zabrání se tím vzniku husté povrchové krusty a zlepší se výměna kyslíku. Při výsadbě brambor brzy na jaře existuje možnost vzniku mrazů, které mohou poškodit sazenice, proto je třeba porost přikrýt fólií nebo použít agrovlákno. Někteří pěstitelé brambor používají ke stejnému účelu nasekanou slámu nebo piliny.

Výnosy jsou závislé na půdní vlhkosti, proto se v případě dlouhotrvajícího sucha vyplatí pravidelně zalévat. Každá tuna vypěstovaných brambor spotřebuje během vegetačního období až 100 m 3 vody, proto je zalévání jedním z hlavních opatření v péči o brambory. Na počátku vegetačního vývoje se vláha odebírá z matečné hlízy, poté se potřeba vody v rostlině určuje podle zavadlých listů.

Zpočátku by se brambory měly zalévat každých 10-12 dní, přičemž se spotřebuje až 2000 litrů vody na akr. V období tvorby hlíz, po odkvětu, se množství vody zvyšuje na 3000 litrů na sto metrů čtverečních, zalévání v tomto období zvyšuje množství úrody o 30-40 %. Je lepší zavlažovat teplou vodou, která stála přes den na slunci. Dva až tři dny po zalévání je třeba půdu zrýt.

Důležité je hnojení plodiny před květem. V tomto případě je lepší provést zálivku spojenou s hnojením draselnými hnojivy – 25-30 g síranu draselného rozpuštěného v kbelíku vody. Tento roztok vystačí na 20 m2 .

Leave a Response