Jahodová sezóna začala. Ceny na stáncích den ode dne klesají, a tak si s radostí kupujeme první jahody. Jíme je samotné, se smetanou nebo je přidáváme do koláče. Co ale dělat se stopkami a špičkami plodů? Rozhodně by neměly skončit v koši. Podívejte se, jak je využít.
Proč nevyhazovat stonky jahod?
Celá Česká republika jí jahody. Ceny pomalu klesají a ve stáncích si už můžeme koupit domácí jahody. Jsou nejsladší a nejchutnější. Nejčastěji je jíme samotné, někdy s cukrem, smetanou nebo jogurtem, ale čím jsou levnější, tím častěji z nich děláme jahodové dorty, dezerty nebo saláty. Pokaždé je však třeba jahody omýt a poté zbavit zelených stopek. Co s nimi uděláte? Pravděpodobně skončí v bioodpadu, ale ukazuje se, že je to velká chyba. Nejenže jsou stonky jedlé, ale jsou z nich skvělé pochoutky.
Vzácné jahodové stonky
Pokud jste vyhazovali stonky jahod, po přečtení tohoto článku si jejich vyhození dvakrát rozmyslíte. Málokdo ví, že jsou skutečnou pokladnicí vitamínů a minerálů. Navíc je můžete jíst společně s jahodami, aniž byste je museli vařit.
- Bohaté na vitamin C, železo a vápník
- Obsahují vlákninu, kyselinu listovou, flavonoidy, třísloviny a chlorofyl.
- Obsahují kyselinu kávovou s protizánětlivými a močopudnými účinky.
- Třísloviny podporují trávení a pomáhají při bolestech břicha a nadýmání.
- Podporují fungování imunitního systému a čistí tělo od toxinů.
Díky tolika pozitivním účinkům se vyplatí přidávat je do salátů, smoothies, limonád nebo si z nich připravit čaj. Existuje však ještě jedno využití, které stojí za to využít.
Ocet ze stonků a špiček jahod
Nyní kupujeme jahody po kilech a obvykle je sníme během jednoho dne. Pokud nasbíráte větší množství jahodových řapíků a stopek, vyplatí se z nich vyrobit jahodový ocet.
Potřebujete:
- 1 litrová sklenice
- 3-4 hrsti jahodových stonků se špičkami
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 litru filtrované vody
Postup:
- Vložte stonky jahod i se špičkami do sklenice. Čím více špiček ovoce tam bude, tím silnější bude chuť octa.
- Do přefiltrované vody nasypte cukr a důkladně promíchejte.
- Nalijte ji na stonky.
- Sklenici přikryjte plátnem a nechte 2 týdny stát na tmavém místě. Ocet každý den promíchejte.
- Když stonky spadnou na dno, přelijte ocet do jiné sklenice.
- Znovu přikryjte plátnem a nechte stát další 4 týdny.
- Po uplynutí této doby ocet přecedíme přes plátno a nalijeme do lahví. Skladujte na chladném místě.
Verze jablečného octa
Tato verze je mnohem rychlejší. Vložte stonky do sklenice, zalijte je jablečným octem a nechte několik dní na chladném místě. Po této době tekutinu přeceďte přes síto a přelijte do láhve. Ocet je připraven.
Jablečný ocet lze skladovat několik let.
K čemu použít jahodový ocet?
Jahodový ocet je vhodný do salátů, marinád, sendvičových pomazánek nebo jako přísada do omáček a dresinků. Zředěný vodou může být osvěžujícím nápojem nebo doplňkem ovocných koktejlů.
Zmrazování jahodových stonků
Je také dobré vědět, že omyté stonky lze zmrazit a použít je později mimo sezónu. Díky tomu budeme moci využívat jejich výhod po celý rok, a to i v zimě. V chladnějších dnech je také můžeme použít do bylinkových nálevů a čajů místo limonád. Stačí vhodit jeden stonek po druhém do čerstvě uvařeného čaje a nechat několik minut působit, aby listy uvolnily svou chuť.
Díky těmto jednoduchým tipům můžete využít všechny části jahodníku a užívat si jeho blahodárných účinků po celý rok.