Blog

Stonky jahod nikdy nevyhazuji: Dávám je do sklenice a dělám z nich tuhle dobrotu.

126views

Jahodová sezóna začala. Ceny na stáncích den ode dne klesají, a tak si s radostí kupujeme první jahody. Jíme je samotné, se smetanou nebo je přidáváme do koláče. Co ale dělat se stopkami a špičkami plodů? Rozhodně by neměly skončit v koši. Podívejte se, jak je využít.

Proč nevyhazovat stonky jahod?

Celá Česká republika jí jahody. Ceny pomalu klesají a ve stáncích si už můžeme koupit domácí jahody. Jsou nejsladší a nejchutnější. Nejčastěji je jíme samotné, někdy s cukrem, smetanou nebo jogurtem, ale čím jsou levnější, tím častěji z nich děláme jahodové dorty, dezerty nebo saláty. Pokaždé je však třeba jahody omýt a poté zbavit zelených stopek. Co s nimi uděláte? Pravděpodobně skončí v bioodpadu, ale ukazuje se, že je to velká chyba. Nejenže jsou stonky jedlé, ale jsou z nich skvělé pochoutky.

Vzácné jahodové stonky

Pokud jste vyhazovali stonky jahod, po přečtení tohoto článku si jejich vyhození dvakrát rozmyslíte. Málokdo ví, že jsou skutečnou pokladnicí vitamínů a minerálů. Navíc je můžete jíst společně s jahodami, aniž byste je museli vařit.

  • Bohaté na vitamin C, železo a vápník
  • Obsahují vlákninu, kyselinu listovou, flavonoidy, třísloviny a chlorofyl.
  • Obsahují kyselinu kávovou s protizánětlivými a močopudnými účinky.
  • Třísloviny podporují trávení a pomáhají při bolestech břicha a nadýmání.
  • Podporují fungování imunitního systému a čistí tělo od toxinů.

Díky tolika pozitivním účinkům se vyplatí přidávat je do salátů, smoothies, limonád nebo si z nich připravit čaj. Existuje však ještě jedno využití, které stojí za to využít.

Ocet ze stonků a špiček jahod

Nyní kupujeme jahody po kilech a obvykle je sníme během jednoho dne. Pokud nasbíráte větší množství jahodových řapíků a stopek, vyplatí se z nich vyrobit jahodový ocet.

Potřebujete:

  • 1 litrová sklenice
  • 3-4 hrsti jahodových stonků se špičkami
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1/2 litru filtrované vody

Postup:

  1. Vložte stonky jahod i se špičkami do sklenice. Čím více špiček ovoce tam bude, tím silnější bude chuť octa.
  2. Do přefiltrované vody nasypte cukr a důkladně promíchejte.
  3. Nalijte ji na stonky.
  4. Sklenici přikryjte plátnem a nechte 2 týdny stát na tmavém místě. Ocet každý den promíchejte.
  5. Když stonky spadnou na dno, přelijte ocet do jiné sklenice.
  6. Znovu přikryjte plátnem a nechte stát další 4 týdny.
  7. Po uplynutí této doby ocet přecedíme přes plátno a nalijeme do lahví. Skladujte na chladném místě.

Verze jablečného octa

Tato verze je mnohem rychlejší. Vložte stonky do sklenice, zalijte je jablečným octem a nechte několik dní na chladném místě. Po této době tekutinu přeceďte přes síto a přelijte do láhve. Ocet je připraven.

Jablečný ocet lze skladovat několik let.

K čemu použít jahodový ocet?

Jahodový ocet je vhodný do salátů, marinád, sendvičových pomazánek nebo jako přísada do omáček a dresinků. Zředěný vodou může být osvěžujícím nápojem nebo doplňkem ovocných koktejlů.

Zmrazování jahodových stonků

Je také dobré vědět, že omyté stonky lze zmrazit a použít je později mimo sezónu. Díky tomu budeme moci využívat jejich výhod po celý rok, a to i v zimě. V chladnějších dnech je také můžeme použít do bylinkových nálevů a čajů místo limonád. Stačí vhodit jeden stonek po druhém do čerstvě uvařeného čaje a nechat několik minut působit, aby listy uvolnily svou chuť.

Díky těmto jednoduchým tipům můžete využít všechny části jahodníku a užívat si jeho blahodárných účinků po celý rok.

Leave a Response