Tento vynikající lehký jahodový dezert je ideální pro letní dny. Jahodové plátky s pudinkem a zakysanou smetanou v sobě spojují svěží chuť jahod, smetanovost pudinku a jemnou kyselost zakysané smetany, čímž vytvářejí dokonalou harmonii chutí.
Složení
Na těsto:
- 140 g měkkého másla
- 130 g cukru
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 3 vejce
- 180 g polohrubé mouky
- 20 g prášku do pečiva
Na pudink:
- 630 ml mléka
- 70 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 200 g zakysané smetany
Jahody:
Na polevu:
- 2 balení dortové polevy s jahodovou příchutí
- 6 lžic cukru
- 500 ml vody
Postup
1) Příprava těsta: Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme vejce, dokud není směs světlá a nadýchaná. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji vmíchejte do směsi. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut.
2) Příprava pudinku: Zahřejte 500 ml mléka s cukrem a vanilkovým extraktem. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a přidejte do vroucího mléka. Nechte pudink zhoustnout. Do horkého pudinku vmíchejte studenou zakysanou smetanu a krém rovnoměrně rozetřete na upečený základ.
3) Příprava jahod: Jahody omyjte, osušte, zbavte stopek a nakrájejte. Rovnoměrně je rozprostřete na pudink.
4) Příprava polevy: Smíchejte cukr s dortovou polevou a vodou, vařte do zhoustnutí. Hotovou horkou polevu rovnoměrně rozetřeme na jahodovou vrstvu.
5) Chlazení: Vložte dezert do chladničky alespoň na 2 hodiny, aby se všechny vrstvy dobře spojily a dezert vychladl.
Závěr
Jahodové koláčky s pudinkem a zakysanou smetanou jsou skvělou volbou pro oslavu letních dnů a jsou ideálním dezertem pro každou příležitost. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a vychutnejte si lahodný a osvěžující dezert.