Blog

Kdy sklízet a jak skladovat mrkev: tato pravidla neignorujte – jinak přijdete o značnou část úrody.

Морковь
115views

Zkušení zahradníci radí se sklizní mrkve nespěchat.

Kdy sklízet mrkev

Práce na sklizni můžete zahájit poté, co jste vyčkali na suché a jasné počasí koncem září – kdy teplota „za palubou“ klesne na hodnoty +4….. +6 stupňů.

Neměli byste však otálet – pozdní odrůdy byste měli sklízet před začátkem pravidelných mrazů – nejpozději do konce září, jinak vás minusové teploty a dlouhotrvající deště připraví o značnou část úrody.

Jak připravit mrkev ke skladování

Po vykopání kořenových plodin odřízněte lodyhu 1 cm od báze a nezapomeňte ji řádně osušit.

Po této fázi následuje třídění – na skladování by měly být odeslány pouze ty plody, které jsou „bujně zdravé“ a nemají žádné poškození. Zbytek by měl být odeslán ke zpracování.

Jak skladovat mrkev

Nejlepším místem pro skladování mrkve je sklep, který má dobré větrání a panuje v něm teplota kolem 0….. +2 stupně.

Mrkev uložte do beden naplněných mírně vlhkým pískem (můžete použít vrchní rašelinu) nebo do pytlů – nemusí být zavázané.

Někteří lidé dávají přednost namáčení okopanin do boltce z vody a hlíny, poté je suší na slunci a ukládají do beden.

Leave a Response