Blog

Křupavý jahodový koláč s drobenkou: Na tento koláč čekám celý rok – rychlý a snadný recept!

294views

Tento jemný jahodový koláč s drobenkou je vynikající volbou pro milovníky jemných a šťavnatých dezertů. Kombinace čerstvých jahod, jemného krému a křupavého těsta činí tento koláč ideálním pro letní období.

Složení

Těsto a drobenka:

  • 320 g hladké mouky
  • 85 g moučkového cukru
  • 4 g prášku do pečiva
  • 140 g másla
  • 20 g zakysané smetany (18 %)
  • 35 g krupice
  • 4 vejce (oddělte žloutky a bílky)
  • 3 g soli

Náplň:

  • 600 g jahod
  • 110 g krystalového cukru

Postup

1) Příprava formy a těsta: Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na pečení (24 x 24 cm) vyložte pečicím papírem. Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte moučkový cukr, prášek do pečiva a máslo nakrájené na kousky. Vše nasekejte nožem. Přidejte žloutky a zakysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část zabalte do potravinářské fólie a dejte na 20-30 minut do mrazáku.

2) Příprava náplně a pečení základní vrstvy: Druhou část těsta položíme na dno formy, propícháme vidličkou a posypeme krupicí. Jahody omyjte a osušte, odstraňte stopky a nakrájejte je na menší kousky. Jahody rozložíme na připravené těsto. Bílky ušlehejte s moučkovým cukrem do tuha a rozetřete je na jahody.

3) Dokončete drobení a pečení: Druhou část těsta vyjměte z mrazáku a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Drobenku rovnoměrně rozetřete na vrstvu bílkové pěny. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud drobenka nezezlátne a neokřehne.

4) Servírování: Drobenku nakrájejte na kousky a podávejte ji na talíři: Před podáváním nechte koláč vychladnout. Podávejte jako lahodný dezert s čajem nebo kávou.

Závěr

Jahodový koláč s drobenkou je skvělý dezert, který potěší při zvláštních příležitostech i při běžném odpoledním čaji. Jeho příprava je sice jednoduchá, ale výsledek vaše hosty vždy ohromí.

Leave a Response